Nastavljena finansijska podrška Udruženju MDD „Merhamet“

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva godinama unazad stavlja među najprioritetnije aktivnosti. Ova lokalna zajednica već šestu godinu zaredom obezbjeđuje novac Udruženju MDD „Merhamet“ za projekat „Kućna njega starih, iznemoglih i nepokretnih osoba“. Za ovaj projekat Općina Centar je putem granta za neprofitne organizacije iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 6.500 maraka.
Nastavljena finansijska podrška Udruženju MDD „Merhamet“

Budući da su stari i bolesni, često izuzeti od bilo kojeg oblika socijalne i zdravstvene pomoći, Udruženje MDD „Merhamet“ realizacijom ovog projekta želi dati doprinos u rješavanju njihovih problema, olakšati i poboljšati njihovo stanje, te im omogućiti dostojanstveno starenje u njihovim domovima.

 

Prema riječima koordinatorice projekta Mersihe Čejvanović, ciljna grupa su osobe sa područja općine Centar starije od 60 godina, slabo pokretne ili nepokretne, bez bližih srodnika, sa minimalnim mjesečnim primanjima.  

 

-Projekat realiziramo tokom cijele godine, počev od januara pa do decembra. Na području općine Centar imamo oko 70 korisnika. Općina Centar nas već niz godina podržava u ovom projektu i zaista smo sretni zbog te kontinuirane saradnje. Svake godine nastojimo da saradnja bude opravdana, da bude što bolja i korisnija za naše štićenike. Sarađujemo sa Općinom Centar i na drugim područjima, ali saradnja na ovom projektu je najistaknutija. U okviru projekta su angažovani psiholog, koordinator koji upravlja projektom, medicinska sestra i volonteri koji obilaze korisnike i pružaju određene usluge. Medicinska sestra našim korisnicima pruža usluge osnovnih mjerenja zbog toga što većina njih zbog lošeg zdravstvenog stanja nije u stanju samostalno otići u Dom zdravlja na redovne kontrole i mjerenja krvnog pritiska, šećera, holesterola u krvi, triglicerida... Na području općine Centar trenutno je angažovano pet volontera koji posjećuju starije osobe i pružaju im pomoć u kući, odlazak u kupovinu, nabavku namirnica ili lijekova, odlazak ljekaru, pratnju ljekaru, administrativne poslove... S obzirom da su naši korisnici uglavnom u stanju socijalne potrebe mi nastojimo da svaka dva mjeseca za njih obezbijedimo bar po jedan prehrambeni paket koji će olakšati njihovo socijalno stanje, a sa druge strane pomažemo im i u nabavci neophodnih lijekova, a sve u skladu sa našim mogućnostima i finansijskim sredstvima koja obezbijedimo za tekuću godinu, pojasnila je koordinatorica na projektu, Mersiha Čejvanović, magistar psiholoških nauka.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti