Općina Centar želi biti strateški partner Sarajevo Film Festivalu

U sjedištu uprave Sarajevo Film Festivala potpisan je protokol o realizaciji sredstava Udruženju građana i umjetnika "Obala Art Centar" Sarajevo u iznosu od 30.000 KM za potrebe organizacije 22. po redu Sarajevo Film Festivala koji će biti održan od 12. do 20. augusta 2016. godine.
Općina Centar želi biti strateški partner Sarajevo Film Festivalu

U prisustvu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar dr. Nedžada Ajnadžića, te Jasne Bebe, sekretara općinskog organa uprave i Mustafe Resića, savjetnika načelnika Dževada Bećirevića, protokol je potpisao predsjednik Udruženja i direktor festivala Mirsad Purivatra. Ovo je nastavak saradnje između Općine Centar i Sarajevo Film Festivala koji već godinama slovi za jedan od najvažnijih događaja u našem gradu i regiji.  

 

Ovom prilikom su gosti iz Općine Centar razgovarali sa svojim domaćinom o načinu uspostave bolje saradnje i podrške filmskom festivalu. Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da je izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Općine Centar drago što je nastavljena tradicija pružanja finansijske pomoći oko organizacije ovako velike manifestacije i namjera je da se nastavi sa ovom praksom i naredne godine.

 

–Općina Centar želi da pokaže da je prepoznala značaj ove filmske manifestacije. U saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i Vakufskom direkcijom Sarajevo, tokom narednog perioda započinjemo realizaciju projekta uređenja i restauracije arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije, koji se nalazi na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva, što je u neposrednoj blizini održavanja Sarajevo Film Festivala. Također će neposredno prije i tokom trajanja festivala javna površina kod Narodnog pozorišta, koja se sad koristi kao parking prostor, biti ustupljena vama na korištenje, naglasio je Ajnadžić.

 

Beba je dodala da je pokrenut i projekat uređenja Pozorišnog trga-Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta čija realizacija će započeti sa završetkom procedure javnih nabavki.

 

-Pored toga, na prostoru današnjeg igrališta Metalac u Gimnazijskoj ulici predvidjeli smo izgradnju zgrade u čijem prizemlju je predviđeno održavanje javnih manifestacija poput Sarajevo Film Festivala, objasnila je Beba.

 

Purivatra se zahvalio na donaciji i naglasio da je za potrebe organizacije velikih događaja poput SFF stabilnost finansiranja osnova posla.

 

-Drago nam je da Općina Centar prepoznaje značaj našeg festivala i da će uraditi neke infrastrukturne projekte koji će također biti od koristi i našem festivalu koji se 95 posto vremena održava na njenom području. Nekada je za potrebe SFF bilo izdvajano preko 700.000 KM, a prošle godine manje od 400.000 KM. Angažovanje 382 volontera za potrebe organizacije našeg festivala sa izmirenjem svih poreza i izdataka nas je koštalo 572.000 KM, kazao je Purivatra.

 

Na sastanku je dogovoreno da Općina Centar uputi 20 mladih ljudi koji bi pomogli u organizaciji ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti