Ajnadžić i Kovačević obradovali djecu koja borave u Roditeljskoj kući

Predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim zamjenikom Slavenom Kovačevićem posjetio je 13. jula 2016. godine Roditeljsku kuću za djecu oboljelu od raka, smještenu u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Ovom prilikom su predstavnici Centra podijelili slatkiše kojima su obradovali mališane koji borave u ovoj kući, svečano otvorenoj u aprilu ove godine.
Ajnadžić i Kovačević obradovali djecu koja borave u Roditeljskoj kući

Nakon razgovora sa roditeljima djece koja ovdje borave i dolaze iz svih krajeva Federacije BiH i koji su imali samo riječi hvale za predstavnike Udruženja ''Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'', koji su pokrenuli ovaj projekat, predsjedavajući Ajandžić je izjavio da predstavnici Općine Centar smatraju da je Roditeljska kuća jedan od najboljih i najhumanijih projekata koji je realizovan tokom proteklog perioda i da je ponosan jer je Općina Centar bila dio ovako humanog projekta.

 

-Ove godine smo u našem budžetu predvidjeli 20.000 KM za sufinansiranje rada Roditeljske kuće i tu vrstu prakse planiramo nastaviti i ubuduće, jer smatramo da ovaj objekat pruža jako dobre uvjete za građane iz cijele Federacije BiH. U ime izvršne i zakonodavne vlasti upućujemo porodicama želje da djeca što prije ozdrave i vrate se svojim redovnim obavezama. Također, želim da pohvalim predstavnike Udruženja ''Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'' koji ulažu velike napore da projekat ovako uspješno funkcioniše. Ovim putem pozivam sve općine u Federaciji da izdvoje neophodna sredstva za Roditeljsku kuću i Općina Centar je spremna participirati u novčanim izdvajanjima zajedno sa vladama Federacije BiH i Kantona Sarajevo kako Roditeljska kuća ne bi funkcionisala na humanitarnim donacijama, kazao je Ajnadžić.

 

Projekt menadžer Udruženja ''Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'' Fikret Kubat, naglasio je da je tokom posljednja dva mjeseca, otkako je kuća otvorena, u njoj boravilo 18 porodica sa bolesnom djecom iz cijele Federacije BiH: Bugojna, Tuzle, Bihaća, Goražda, Mostara, Zenice...

 

-Djeca manje vremena provode u bolnici i sretnija su, a roditeljima je lakše jer smo im smanjili troškove boravka. Na ovaj način cjelokupna društvena zajednica može biti zadovoljna što ima ovakav objekat. Općina Centar je administrativno i finansijski podržavala ovaj projekat i naša su očekivanja da će se podrška nastaviti i u općinskom budžetu za narednu godinu što će nam pomoći da još kvalitetnije organizujemo rad stručnog osoblja u objektu, objasnio je Kubat koji je dodao da je na godišnjem nivou potrebno do 150.000 KM za nesmetano funkcionisanje objekta.

 

Na kraju svoje posjete Ajnadžić i Kovačević su obišli prostorije Roditeljske kuće. Objekat ima tri sprata i posjeduje korisnu površinu od 666 kvadratnih metara. U njoj se nalazi deset apartmana, multifunkcionalna prostorija s igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, sala za sastanke i fizikalne vježbe, te prostorije za psihologa i Udruženje. Izgradnja Roditeljske koštala je 1.200.000 KM, a sredstva je svojim velikim zalaganjem uspjelo prikupiti Udruženje ''Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH''.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti