Polaznici Likovne škole Centra za mlade posjetili umjetničku koloniju u Počitelju

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, polaznici Likovne škole Centra za mlade na Gorici boravili su u jednodnevnoj posjeti Međunarodnoj umjetničkoj koloniji u Počitelju.
Polaznici Likovne škole Centra za mlade posjetili umjetničku koloniju u Počitelju

 

Bila je to prilika da mladi ostvare uvid u rad kolonije koja u okviru svog djelovanja okuplja umjetnike iz Bosne i Hercegovine i svijeta, gdje se u podneblju neobične ljepote, čudesnog ambijenta i nesvakidašnje stvaralačke atmosfere umjetnici - slikari, kipari i grafičari druže, razmjenjuju iskustva i ostvaruju kontakte. Kroz programe kolonije je prošlo na hiljade likovnih umjetnika, književnika, kritičara, glumaca i drugih kulturnih radnika iz Italije, Engleske, Danske, Francuske, Grčke, Kipra, Egipta, Turske, Poljske, Njemačke, Austrije, Švedske, Holandije, SAD, Japana, Meksika, Kine ... koji su svoje radove - slike, grafike, skulpture donirali u korist iznimno vrijedne umjetničke zbirke, odnosno Fundusa Međunarodne umjetničke kolonije Počitelj.

 

Pored upoznavanja o radu kolonije, mladi polaznici Likovne sekcije bili u prilici skicirati vlastite radove koji će biti završeni i izloženi u galeriji Centra za mlade na Gorici. Njihov boravak u Počitelju sadržajno je upotpunio i uljepšao profesor Besim Spahić, koji je održao iznimno zanimljivo predavanje na temu „Mladi i umjetnost“.

 

Inače, Centar za mlade na Gorici (Avde Jabučice 52) djeluje u sklopu Centra za kulturu Sarajevo – javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar koja finansira njen rad i projekte. Centar za mlade na Gorici, u saradnji sa Općinom, školama, kulturnim centrima, nevladinim organizacijama, studentskim asocijacijama, internacionalnim kulturnim organizacijama, udruženjima, medijima, javnim, kulturnim i naučnim radnicima, aktivno učestvuje u naporima društvene zajednice za kvalitetnim osmišljavanjem slobodnog vremena mladih pružajući im mogućnost kreativnog stvaralačkog rada. Stavljajući mladima na raspolaganje lijepo uređen moderan prostor, tehničke mogućnosti i stručnu podršku, pod okriljem Centra za mlade na Gorici kontinuirano se realiziraju brojni projekti u oblastima likovnih umjetnosti, književnosti, muzike, glume, informatike, fotografije (Likovna škola, Škola gitare, Književni klub za mlade, Multimedijalni projekt, Škola pjevanja, Škola plesa, Škola klavira, Omladinski orkestar, Kursevi računara, Foto festival i drugo).

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti