Općina Centar finansira obnovu komunalne infrastrukture na Kromolju

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Nezir Hadžić su prošle sedmice potpisali sporazum o finansiranju radova na izgradnji hidrofleks stanice na Kromolju, te rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Borak.
Općina Centar finansira obnovu komunalne infrastrukture na Kromolju

Radi se o projektu kojeg finansira Općina Centar u iznosu od 323.649 KM, dok će za realizaciju i nadzor projekta biti zaduženo komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, koje je već objavilo javni poziv za odabir podizvođača radova. Po okončanju ove procedure prvo će započeti radovi na izgradnji hidrofleks pumpne stanice na Kromolju.

 

Prilikom izrade glavnog projekta izgradnje nove hidrofleks stanice na Kromolju, inženjeri firme „Electra“ d.o.o. Sarajevo su utvrdili da je postojeće postrojenje ograničenog kapaciteta sa dotrajalim pumpama za vodu. Stoga je potrebno za smještaj novih pumpnih agregata, elektro, mjerne i telemetrijske opreme, izgraditi novu i veću hidrofleks stanicu odnosno postrojenje gdje će tri pumpe distribuirati vodu za potrebe naselja Kromolj. Ovaj novi objekat će biti vodovodnim cijevima spojen na postojeći rezervoar vode na Kromolju, te na distributivnu vodovodnu mrežu. Također je planirano da bude uređen novim asfaltom i pristupni put do novog hidrofleks postrojenja zbog nesmetanog redovnog održavanja stanice.

 

Realizacijom ovog projekta, koji je pokrenut na inicijativu Općine Centar, na ovom dijelu vodovodne mreže, smanjit će se ukupni gubici vode i lokalno stanovništvo će imati bolje vodosnabdijevanje.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti