Općina Centar će finansirati uređenje trga ispred Narodnog pozorišta

Imajući u vidu da je Narodno pozorište zbog svog kulturnog i povijesnog značaja proglašeno nacionalnim spomenikom, te da se prostorno nalazi u samom centru grada, Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem iskazala je opredjeljenje za uređenje trga ispred ovog spomenika kulture. Radove će u cjelosti finansirati Općina Centar, a sredstva su obezbijeđena u budžetu za 2016. godinu.
Općina Centar će finansirati uređenje trga ispred Narodnog pozorišta

U cilju što skorijeg početka radova, poduzete su aktivnosti na pribavljanju projektne dokumentacije, odnosno idejnog rješenja za uređenje prostora trga. Projektna kuća koja je angažirana već radi na projektu zajedno sa predstavnicima Općine, Zavoda za zaštitu spomenika FBiH i Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Planirano je popločavanje trga i trotoara uz ulice Branilaca Sarajeva, Obala Kulina bana i Kulovića, postavljanje novih rasvjetnih tijela, urbanog parkovskog mobilijara, te hortikulturno uređenje.

 

Pomoćnica općinskog načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović kazala je da je krajnji cilj ovog projekta stvoriti ugodan, urbani prostor primjeren užoj centralnoj gradskoj jezgri.

 

-U konsultaciji sa nadležnim institucijama zaštite kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, izvršit ćemo odabir optimalnog rješenja, kako bi ovaj za nas, ali i sve naše sugrađane, izuzetno značajan prostor dobio kvalitetniji izgled. Nadležnim institucijama ćemo u toku ovog mjeseca ponuditi naše prijedloge koje ćemo pokušati usaglasiti sa urbanističkim projektom za ovo područje i nadam se da ćemo u što kraćem vremenskom periodu doći do konačnog rješenja, istakla je Sadović.

 

Početak radova očekuje se uskoro, ali tačan datum još nije poznat s obzirom da je uslovljen dinamikom izrade i usvajanja projektne dokumentacije, pribavljanjem neophodnih saglasnosti, te odabirom izvođača radova.

 

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević prilikom nedavne posjete Narodnom pozorištu upoznao je direktoricu Marijelu Hašimbegović sa planiranim aktivnostima na uređenju trga, te naglasio da je nedopustivo da trg ispred jednog ovako značajnog spomenika kulture izgleda kao sada i da će Općina Centar uložiti maksimalne napore kako bi radovi bili okončani u ovoj godini.

 

Direktorica Hašimbegović je kazala da projekat uređenja trga ispred Narodnog pozorišta ima historijski značaj za sve građane ovog grada.

 

-Hvala Općini Centar i načelniku Bećireviću u ime svih građana Sarajeva. Napokon će Narodno pozorište dobiti uređen trg, jer ovo što danas vidimo zaista je sramotno, dodala je Hašimbegović.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti