Formirano Privredno vijeće Općine Centar

U prostorijama Općine Centar održan je 22. juna 2016. godine sastanak na kojem su predstavnici Općine Centar i privrednika formirali Privredno vijeće Općine Centar. Osnivanje Privrednog vijeća Općine Centar dio je projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja (LIFE) kojeg provodi Grupacija Svjetske banke u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini.
Formirano Privredno vijeće Općine Centar

Sastanak je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić koji je naglasio da u ime općinskog načelnika Dževada Bećirevića i Općinskog vijeća ima posebno zadovoljstvo što se razgovara o privredi sa ljudima koji prave nove vrijednosti i radna mjesta.

 

–Mi kao Općina Centar, osim finansijske podrške za razvoj privrede, također ćemo uz konsultacije sa privrednicima, putem ovog vijeća, davati korisne inicijative kada je u pitanju realni sektor i ovaj privredni savjet može biti koristan u interakciji između Općine i privrednika. Važna je informacija da je naš Biznis centar izradio Nacrt strategije razvoja Općine Centar do 2022. godine i mislimo da će ovaj dokument biti jedan od bitnih aspekata za ovo Privredno vijeće u čiji rad smo uključili predstavnike turističke zajednice, privrednih društava, banaka, te informatički i trgovinski sektor. Općina Centar želi zajedno sa vama privrednicima kao partnerima rješavati probleme i raditi na unapređenju privrednog razvoja na svom području, od čega je jedan od prvih koraka harmonizacija zakonske legislative, kazao je Ajnadžić.

 

Pomoćnik načelnika za privredu i finansije Općine Centar Fahrudin Kurtović je upoznao prisutne sa konkretnim koracima koje je Općina poduzela s ciljem bolje podrške privrednom razvoju ove lokalne zajednice.

 

–Želimo da nam, putem ovog Privrednog vijeća, pomognete oko javno-privatnog partnerstva. Tu nam možete dati mišljenje oko formiranja općinskog komunalnog preduzeća koje bi po nama bilo finansijski isplativo. Općina Centar u svom budžetu ima 650.000 KM namijenjenih za novo zapošljavanje i planiramo ih, putem banaka, plasirati malim i srednjim privrednim preduzećima. Prošle godine smo pokrenuli jednu liniju poticaja mladima za prvo zapošljavanje za šta smo izdvojili 50.000 KM, dok je ove godine taj iznos duplo veći. Budžet Općine Centar za ovu godinu iznosi 47,8 miliona KM od čega je za kapitalna izdvajanja planirano 43 posto budžeta što je jako dobar prosjek, objasnio je Kurtović.

 

Tokom sastanka, detaljno su prezentirane aktivnosti koje općina Centar provodi u suradnji sa grupacijom Svjetske banke na polju poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija. Na koncu, Privredno vijeće je u cijelosti podržao inicijativu za pojednostavljenje administrativnih postupaka čime bi bio olakšan rad privrednicima i unaprijeđen poslovni ambijent na području ove sarajevske općine.

 

Na kraju prve sjednice Privrednog vijeća Općine Centar predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da su za Općinu Centar prioritetni sljedeći kapitalni projekti koje planiraju realizovati po sistemu javno-privatnog partnerstva ili po sistemu koncesije: modernizacija stadiona Koševo, izgradnja sportsko-rekreativnog centra na Zlatištu, upravljanje otpadom, formiranje IT inkubatora u okviru Centra za podršku biznisu, te obuka kadra za predlaganje projekata za realizaciju iz sredstava pristupnih fondova Evropske unije posebno iz oblasti ekologije, izgradnja podzemnih garaža, kao i rješavanje problema pasa lutalica na našim ulicama.

 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva privrede KS, KSC Skenderija, Microsoft BiH, Azel France BiH, Sarajevo City Centar i Bosnia Hoteli, KJKP „Tržnice-pijace Sarajevo“. Privredno vijeće Općine Centar će imati sastanke po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca.

 

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti