Održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar

Redovna 4. sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo održana je 22. juna 2016. godine. Sjednicu je vodio Vahid Bećirević, načelnik Štaba. Na ovoj sjednici je Sabina Ibrica, sekretar Crvenog križa Općine Centar informirala članove Štaba o provedenim aktivnostima ove organizacije u prošloj godini, sa posebnim osvrtom na upotrebu opreme dodijeljene za obuku iz pružanja prve pomoći.
Održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar

-Sveukupna situacija u društvu uticala je da se općinski Crveni križ prioritetno bavio pružanjem raznih vrsta pomoći osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, naglasila je Ibrica i dodala da su, u okviru tradicionalnih aktivnosti povodom obilježavanja značajnijih datuma vezanih za djelatnost Crvenog križa, organizirali brojne humanitarne akcije prikupljanja hrane i higijenskih potrepština za socijalno ugrožene porodice kao i akciju pomoći izbjeglicama iz Sirije. Osim toga, organizirali su općinska takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola iz pružanja prve pomoći, kao i kantonalno takmičenje gdje su prvo mjesto osvojili mladi Crvenog križa Općine Centar, koji su također osvojili prvo mjesto na federalnom i treće mjesto na državnom takmičenju. U novembru prošle godine održano je općinsko i kantonalno takmičenje iz programa ''Upozoravanje na opasnost od mina''.

 

 

Posebna pažnja posvećena je edukaciji i obuci mladih za razne aktivnosti, kao što su pružanje prve pomoći za planinare i druge, dobrovoljno davanje krvi, borba protiv trgovine ljudima i drugo. Jedanaest volontera Crvenog križa Općine Centar su dežurajući u Zemaljskom muzeju uzeli učešće u akciji ''Ja sam muzej''. Aktivisti Crvenog križa Općine Centar su u prošloj godini učestvovali i u obezbjeđenju raznih kulturnih i sportskih dešavanja.

 

 

Štab civilne zaštite je usvojio predloženi Program edukacije učenika osnovnih škola sa područja općine Centar iz oblasti zaštite od požara. Obrazlažući Program, Sulejman Vranac, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave je naglasio da su Služba civilne zaštite i DVD Bjelave pokrenuli ovaj projekt poučeni negativnim  iskustvima i tragičnim događajima, kako u BiH tako i u svijetu, da u požarima i drugim nesrećama najčešće stradaju djeca, te da oblast zaštite od požara nije obuhvaćena nastavnim planovima i programima osnovnih škola. Program edukacije za učenike šestih razreda će biti realiziran u osnovnim školama u Centru tokom septembra i oktobra ove godine. Djeca će steći osnovna znanja o uzrocima nastanka požara, posljedicama koje se mogu dogoditi, preventivnom djelovanju te kako se treba ponašati u slučaju izbijanja požara i pojave prirodnih i drugih nesreća. Također je planirano da se u osnovnoj školi ''Alija Nametak'' održi i pokazna vježba evakuacije u slučaju požara i drugih nesreća.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti