U ponedjeljak javna rasprava o Nacrtu urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo''

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 49. redovnoj sjednici, održanoj 31. maja 2016. godine, utvrdilo Nacrt urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo“ sa nacrtom pripadajuće odluke o njegovom provođenju i ove dokumente uputilo na javni uvid i javnu raspravu u trajanju 15 dana.
U ponedjeljak javna rasprava o Nacrtu urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo''

Tim povodom je predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa pomoćnicom općinskog načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Almom Sadović posjetio Građevinski i Arhitektonski fakultet gdje su ih ugostili dekani prof. dr. Mustafa Hrasnica i prof. mr. Mevludin Zečević, prodekan za nastavno-naučni rad na Građevinskom fakultetu prof. dr. Samir Dolarević i profesor na katedri za geologiju i geotehniku prof. dr. Đenari Ćerimagić.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da je Općina Centar uvažila sve primjedbe i sugestije na urbanistički plan koje su dostavljene od ove dvije visokoškolske ustanove.

 

-Općina Centar mora izgrađivati čvršće veze sa tehničkim fakultetima, a povod današnje posjete je odluka koju smo donijeli na 49. redovnoj sjednici Općinskog vijeća da se u ponedjeljak, 27. juna 2016. godine u 16,30 sati u velikoj sali Općine Centar održi javna rasprava o Nacrtu urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo“.  Nacrt ovog planskog dokumenta dat je na javni uvid u prostorijama Mjesne zajednice „Park-Višnjik“ u periodu od 10. do 27. juna 2016. godine, svakim radnim danom od 9 do 15 sati, što je u skladu sa propisanom procedurom. Ovdje smo kako bismo još jednom provjerili usaglašenost projekata i izbjegli eventualne poteškoće u donošenju ovog planskog dokumenta, dodao je Ajnadžić.  

 

Nacrtom urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo“ obuhvaćen je prostor površine 6,5 hektara na Koševu gdje su locirani Arhitektonski i Građevinski fakultet i četiri naučna instituta. Pomenuti prostor do sada nije bio pokriven planskom dokumentacijom. Na osnovu koncepta urbanističko-arhitektonskog rješenja kojeg su predložili Arhitektonski i Građevinski fakultet, predviđa se na tom prostoru uvođenje novih sadržaja u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja zone i njenog definisanja u prepoznatljiv kampus tehničkih fakulteta. Tako je planirana izgradnja tri objekta unutar kompleksa fakulteta, a čija bi namjena bila naučno-nastavnog karaktera. Nosilac izrade Urbanističkog projekta ''Tehnički fakulteti-Koševo'' je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

 

Dekan prof. dr. Mustafa Hrasnica je kazao da rukovodstva ovih fakulteta prije svega žele da ovaj prostor ostane lokacija koja će biti posvećena obrazovanju i nauci.

 

-Smatramo da ovaj lokalitet treba i mora ostati u svrsi nauke, a to je jedini razlog zbog kojeg smo bili protiv ranijih dijelova plana koje je dao Zavod za planiranje. Mislim da je sada projekat usaglašen i želim se zahvaliti Općini Centar što je uvažila naše primjedbe i sugestije. Naša osnovna zamisao je da se ovaj prostor uljepša, nadamo se uz vašu pomoć, istakao je Hrasnica.

 

-Vi odlučujete o tome šta, kada i pod kojim uvjetima ćete nešto graditi. Želim da vam kažem da mi bez vas ne bismo mogli raditi nikakve izmjene jer vi ste vlasnici ovog zemljišta, a mi smo nastojali da u projekat unesemo sve ono što ste željeli, čak i da rasporedimo urbanistički na način kako ste vi željeli, dodala je Sadović.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti