Za projekte OŠ „Nafija Sarajlić“ Općina Centar izdvojila 9.910 KM

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa predsjednikom Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje Senadom Alićem posjetio je Osnovnu školu „Nafija Sarajlić“ gdje ih je ugostio direktor Zijad Numić. Povod posjete bio je sumiranje rezultata dosadašnje saradnje ove škole sa Općinom Centar kao i razgovor o budućim zajedničkim aktivnostima.
Za projekte OŠ „Nafija Sarajlić“ Općina Centar izdvojila 9.910 KM

Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, te osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području. Iz budžeta za 2016. godinu izdvojeno je 9.910 maraka Osnovnoj školi „Nafija Sarajlić“. Od tog iznosa 6.000 maraka će biti utrošeno za zamjenu stolarije u toaletu i sali za tjelesni odgoj, iznos od 2.910 maraka utrošen je za realizaciju eko projekta „Uređenje školskog dvorišta-nabavka, dovoz i sadnja žive ograde i ukrasnih grmova“, a iznos od 1.000 maraka namijenjen je za opremanje školske biblioteke.

 

Direktor Numić naglasio je veoma dobru dosadašnju saradnju sa Općinom Centar, te istakao da je ova lokalna zajednica finansijski podržala značajne projekte za školu.

 

-Svake godine, koliko je to moguće, Općina Centar finansijski pomaže projekte naše škole. U ovoj godini dobili smo sredstva u iznosu 9.910 maraka, a to će nam omogućiti da realizujemo projekte koji su nam od velikog značaja. Želim da se zahvalim Općini Centar na ovoj donaciji. Dio sredstava u iznosu od 2.910 maraka smo već utrošili za realizaciju eko projekta u okviru kojeg smo zasadili 120 metara žive ograde. Ostala sredstva ćemo utrošiti za zamjenu stolarije u toaletu i sali za tjelesni odgoj te za opremanje školske biblioteke, kazao je Numić.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je istakao da Općina Centar na svaki mogući način nastoji doprinijeti poboljšanju nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama.

 

-Danas smo ovdje kako bismo rekapitulirali rezultate dosadašnje saradnje, ali naravno i razgovarali o budućim zajedničkim aktivnostima. Ova lokalna zajednica je zainteresirana za saradnju sa obrazovnim ustanovama iako ta oblast nije u našoj direktnoj nadležnosti. Općina Centar ima posebnu vrstu odnosa prema svim školama koje se nalaze na njenoj teritoriji i siguran sam da će se dobra saradnja nastaviti u budućnosti, naglasio je Ajnadžić.

 

Alić je dodao da je ova škola u protekle četiri godine, uključujući i posljednju donaciju, od Općine Centar dobila 36.000 maraka, zahvaljujući opredjeljenju općinskog načelnika, Općinskog vijeća i pomenute Komisije za sistemsko djelovanje u oblasti obrazovanja.

 

Današnjoj posjeti ovoj školi prisustvovala je i Emina Koso iz Udruženja  „Djeca stubovi svijeta“ sa kojim je Općina Centar potpisala memorandum o razumijevanju čime je Općina Centar zvanično pristupila projektu „Etika u filozofiji življenja“ kojeg realizuje ovo Udruženje.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti