Općina Centar podržava ideju ozelenjavanja grobalja

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, posjetio je Kantonalno javno komunalno preduzeće „Pokop“ gdje su ih ugostili direktorica Alma Pinjić i izvršni direktor Ferid Papović. Povod posjete bio je razgovor o zajedničkim aktivnostima i projektima KJKP „Pokop“ i Općine Centar.
Općina Centar podržava ideju ozelenjavanja grobalja

Na početku sastanka direktorica Pinjić upoznala je predsjedavajućeg Ajnadžića sa planiranim aktivnostima preduzeća u narednom periodu kao i trenutnom položaju u kojem se nalazi KJKP „Pokop“.

 

-Smatram da ima jako puno prostora da Općina Centar i naše preduzeće naprave jednu izvrsnu saradnju koja će biti na zadovoljstvo građana. Na području središnje gradske općine imamo oko 35 hektara površine za groblja, a to je mnogo prostora u Centru koji se može, sa relativno malo novca, pretvoriti u najbolji dio općine Centar. Naša zamisao je ograditi groblja, ozeleniti ih, osvijetliti, opremiti urbanom opremom uključujući i video nadzor. Upoznati smo da je Općina Centar raspisala javni poziv za dostavu prijedloga projekata iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja, zaštite okoliša, urbanog razvoja i komunalne infrastrukture, sa ciljem da se utvrde prioriteti za finansiranje iz budžeta Općine u narednoj godini. Mi ćemo u toj legalnoj proceduri kandidovati projekte i dati svoje prijedloge, a nadamo se da će Općina imati sluha za ovu našu priču. Groblja u Koševskoj dolini su nacionalni spomenici, što može na neki način biti dio turističke ponude ovog grada. Mi nemamo vlastite prihode iz kojih bi mogli raditi neka ozbiljna investiranja, kazala je Pinjić.

 

Direktorica Pinjić istakla je i problem nedostatka prostora za ukop, jer se prosječno u toku godine na grobljima ukopa oko 3.000 ljudi što prostorno zauzima 20.000 metara kvadratnih. Mala groblja koja su u vlasništvu lokalnih i vjerskih zajednica uglavnom su popunjena i sve je veći pritisak na aktuelna komunalna groblja na kojima, također, mjesta za ukop ima sve manje.

 

-Mi smo krenuli sa pričom o izgradnji krematorija u Vlakovu što predstavlja jedno od mogućih rješenja za problem nedostatka prostora za ukop. To je najjeftiniji način zbrinjavanja umrlih osoba. Projekat je napravljen, sada Kanton Sarajevo treba da obezbijedi sredstva za njegovu izgradnju, naglasila je Pinjić.

 

Predsjedavajući Ajndažić je kazao da Općina Centar uvijek ima sluha za projekte koji imaju za cilj da se na području Centra sačuvaju, obnove i otvore nove parkovske površine.

 

-Prije svega moram kazati da sam izuzetno obradovan ovim susretom u kojem smo razmijenili mnogo dobrih i korisnih informacija i ideja. Općina Centar kao lokalna zajednica izuzetno je raspoložena da sarađuje sa „Pokopom“, a lično smatram da je ideja ozelenjavanja, hortikulturnog uređenja i osvjetljenja grobalja u cilju stvaranja novih zelenih površina u gradu korisna za sve građane. Očuvanju prirode se u Općini Centar pridaje posebna važnost i ono je jedna od glavnih tačaka Strategije razvoja općine Centar. S obzirom da imamo u planu uspostavljanje novih zelenih površina u Centru siguran sam da ćemo imati dobru saradnju, dodao je Ajnadžić.

 

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti