Ubrzati proceduru donošenja dozvole za građenje vodovoda Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja

Delegacija Općine Centar koju je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić u ponedjeljak 21. juna 2016. godine posjetila je Gradsku upravu Sarajeva gdje ih je ugostio gradonačelnik Ivo Komšić zajedno sa saradnicima.
Ubrzati proceduru donošenja dozvole za građenje vodovoda Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja

Naime, na 50. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar održanoj 16. juna 2016. godine, između ostalih, donesen je zaključak da delegacija Općine Centar posjeti Gradsku upravu s ciljem ubrzavanja procedure izdavanja odobrenja za građenje vodovoda za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice.

 

Predsjedavajući Ajnadžić se zahvalio gradonačelniku Komšiću na razumijevanju kada je u pitanju rješavanje problema vodosnabdijevanja naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice, te dodao da se radi o projektu od životne važnosti za lokalno stanovništvo.

 

-Mislim da je za ovaj problem svaki sat važan. Na sjednici Vijeća je konstatovano da projekat vodosnabdijevanja naselja Nahoreva, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja sa izvorišta Klanice ide u dobrom smjeru. Dosta toga je odrađeno zahvaljujući dobroj saradnji sa Općinom Stari Grad. Sada se očekuje građevinska dozvola koju izdaje Gradska uprava, a ovdje smo došli s ciljem definisanja zahtjeva kako bismo što prije dozvolu i dobili. Općina Centar je izdvojila 1,3 miliona maraka za ovaj projekat, a samo za otkup zemljišta izdvojeno je oko 220.000 KM. Riješili smo imovinsko-pravne odnose tako da slobodno možemo konstatovati da je, što se tiče Općine Centar, sva procedura ispoštovana. Očekujemo od Gradske uprave da će učiniti sve što je moguće da bi se u što kraćem vremenskom periodu pribavila građevinska dozvola, kako bismo nakon njene pravosnažnosti mogli raspisati tender za izbor izvođača radova, istakao je Ajnadžić.

 

Semir Mušinović, saradnik u Službi za urbanizam Gradske uprave kazao je kako je prikupljena skoro sva neophodna dokumentacija za izdavanje dozvole za građenje, te da još nedostaje pravo služnosti na dvije parcele koje se nalaze na području općine Stari Grad.

 

-Još nam jedino nedostaje pravo služnosti na dvije parcele na području općine Stari Grad, dok je dokumentacija u Centru upotpunjena. Iz Općine Stari Grad su nas informisali da je u toku rasprava sa vlasnicima tih parcela, dodao je Mušinović.

 

Gradonačelnik Komšić je naglasio da je Gradska uprava spremna uložiti maksimalne napore da ubrza proceduru donošenja dozvole za građenje čim se ispune svi neophodni uslovi.

 

Na sastanku je zaključeno da se sačeka ishod pregovora sa vlasnicima parcela. Ukoliko imovinsko-pravni odnosi ne budu riješeni, Općina Centar će podnijeti izmjenu zahtjeva za građenje kako bi se mogla izdati dozvola za građenje na dionicama na kojima su svi imovinsko-pravni odnosi riješeni.

 

U delegaciji Općine Centar, osim predsjedavajućeg Općinskog vijeća dr. Nedžada Ajnadžića, bili su i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, vijećnici Velija Katica i Suvad Kerla, te predsjednik Skupštine Udruženja „Izvor života i zdravlja“ Fikret Čolić.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti