Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o problemu klizišta

Općinsko vijeće Centar održalo je 16. juna 2016. godine 13. tematsku sjednicu, a bila je posvećena problemu klizišta na području središnje sarajevske općine. Tematskom sjednicom je predsjedavao dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o problemu klizišta

Koordinator i ekspert za klizišta Fuad Babić iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo predstavio je vijećnicima izvještaj o stanju klizišta na području općine Centar. Babić je naglasio da klizišta, odnosno pomjeranja terena zajedno sa objektima i saobraćajnicama, predstavljaju ekstremno veliki problem i zaslužuju maksimalnu pažnju, jer mogu ugroziti ljudske živote i materijalna dobra.

 

Govoreći u uzrocima pojave klizišta na području Kantona, Babić je naveo da se do nedavno smatralo da do pomjeranja tla u najvećoj mjeri dolazi zbog bespravne i neadekvatne gradnje objekata. Međutim, saznanja pokazuju da je u 50% slučajeva pojava klizišta uzrokovana katastrofalnim stanjem vodovodne i kanalizacione mreže, a na rubnim dijelovima općine Centar i velikim brojem septičkih jama koje nemaju osnovnu tehničku ispravnost. S tim u vezi rečeno je da treba mnogo više raditi na preventivi i educirati stanovništvo, te da će u tom smislu Služba civilne zaštite u saradnji sa Zavodom za izgradnju pripremiti prigodne obavijesti i upute za građane.

 

Na području središnje sarajevske općine registrovano je 148 klizišta, a mimo tog broja izvršena je sanacija 62 klizišta za što je Općina Centar od 2000. godine uložila više od 11,5 miliona maraka. U sklopu tih projekata urađena je sanacija velikih i vrlo opasnih klizišta, kao što su šire područje Soukbunara i Trebevićke ulice, Mrakuša, Kromolj, Nahorevo – Lasac, Nahorevska ulica, Dalmatinska, Podgaj-Tekija... Također je urađena sanacija klizišta i izgradnja novih stepeništa Kaptol, Pruščakova i Veliki park gdje su, zahvaljujući Općini Centar, građani Sarajeva dobili izuzetno lijepe i moderno uređene urbane prostore. Babić je posebno govorio i o veoma zahtjevnom projektu sanacije klizišta u Dalmatinskoj ulici.

 

Babić je zatim pojasnio procedure i sistem rada na sanaciji klizišta, od registrovanja njihove pojave, geoloških, geomorfoloških i drugih istraživanja, izrade projektne dokumentacije, izvođenja sanacionih radova pa sve do održavanja saniranih klizišta i monitoringa projekata.

 

Govoreći zatim o osnovnim problemima istraživanja, projektovanja, sanacije i održavanja saniranih klizišta, Fuad Babić je naglasio da je, na žalost, veoma mali broj projektantskih kuća koje se bave sanacijom klizišta, jer su veliki rizici uspješnosti takvih projekata. Osim toga, problem predstavlja nedostatak inženjera iz te struke, a veoma je teško pronaći i kvalitetne izvođače radova.

 

Na kraju tematske sjednice predsjednik savjeta Mjesne zajednice ''Soukbunar'' Eso Tucaković  uputio je riječi velike zahvalnosti stanovnika Soukbunara Općini Centar, načelniku Dževadu Bećireviću, predsjedavajućem Ajnadžiću i svim vijećnicima. Posebna zahvalnost upućena je Fuadu Babiću iz Zavoda za izgradnju za projekte sanacije opasnih klizišta na tom području i istaknut prijedlog da se za njegovo izuzetno stručno i nesebičano angažovanje nagradi priznanjem Federalne uprave civilne zaštite.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti