Održana 50. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 50. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 16. juna 2016. godine. Zasjedanje je vodio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.
Održana 50. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Na dnevnom redu i ove sjednice Općinskog vijeća bilo je vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice. Vijećnici su informisani da je na sastanku, održanom 7. juna 2016. godine u Institutu za hidrotehniku građevinskog fakulteta u Sarajevu, izvršeno usaglašavanje projektne dokumentacije sa primjedbama koje su dali predstavnici udruženja građana Nahoreva ''Izvor života''. Potrebna dokumentacija je predata Gradskoj upravi koja treba izdati dozvolu za izgradnju vodovoda, a nakon njene pravosnažnosti slijedi raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.

S tim u vezi Općinsko vijeće je usvojilo više zaključaka, kao što su da se ubrza procedura uknjižbe parcela (što je obaveza Općine Stari Grad), kao i izdavanje odobrenja za građenje od strane Gradske uprave. Također je zaključeno da se posebna pažnja posveti aneksu glavnog projekta Instituta za hidrotehniku, usvojenom na pomenutom sastanku.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje stambeno-poslovnog objekta K-31 planiranog izmjenama i dopunama Regulacionog plana Šip, radi rješavanja stambenih pitanja lica iz člana 1. Zakona o dopunskim pravima boraca/branitelja BiH.

Riječ je parceli površine 2.203,84 m2, koja će biti predmet prodaje putem javnog nadmetanja – licitacije sa početnom prodajnom cijenom u iznosu 176.320 KM. U skladu sa odrebama pomenute odluke bit će raspisan javni konkurs najmanje 15 dana prije utvrđenog datuma licitacije.

Vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata u ulicama 105. brigade bb, Abdurahmana Muharemije do broja 19 i Gornja Breka 37. Također su donesena rješenja o preuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u korist Općine Centar radi izgradnje saobraćajnice – veze ulica Nedžada Mušića i Gornja Breka.

 

Udaljenost kladionica od školskih i vjerskih objekata 100 metara

Na inicijativu vijećnika Općinsko vijeće je usvojilo izmjene Odluke o obavljanju poslovnih djelatnosti u određenim ulicama na području općine Centar. Promijenjena je odredba kojom je bilo propisano da objekti u kojima se organizuju igre na sreću budu udaljeni 10 metara od obrazovnih i vjerskih objekata, tako da je sada pripisana obavezna udaljenost od 100 metara, što je u skladu sa federalnim Zakonom o igrama na sreću, kojim je propisana minimalna udaljenost tombola – binga u zatvorenom prostoru, kasina, kladionica i automat klubova od 100 metara u odnosu na obrazovne i vjerske objekte. Izmijenjena je i odredba o nadležnosti za provođenje Odluke o obavljanju poslovnih djelatnosti, tako da je to sada u nadležnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u saradnji sa općinskom Službom za privredni i lokalno ekonomski razvoj, a ne u nadležnosti inspekcije Općine Centar, kako je to bilo ranije.

 

Dodjela poslovnih prostorija u zakup

Općinsko vijeće je donijelo odluke da, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije: na uglu ulica Nova-Terezija (površine 88,40 m2, po cijeni 6,60 KM/m2 mjesečno), Čekaluša 47 – suteren (površine 42 m2, po cijeni 6 KM/m2 mjesečno) i Koševo 10 (površine 15 m2, po cijeni 24 KM/m2 mjesečno).

 

Dokument okvirnog budžeta Općine Centar za period 2017-2019.

Zakonom o budžetima u Federaciji BiH uspostavljena je obaveza srednjoročnog planiranja kao kontinuiran proces. Shodno tome, Općinskom vijeću je prezentiran Dokument okvirnog budžeta Općine Centar za period od 2017. do 2019. godine (DOB) koji sadrži makroekonomske projekcije i prognoze budžetskih sredstava i izdataka za naredne tri godine i predstavlja preliminarni nacrt općinskog budžeta za 2017. godinu, sa početnim projekcijama budžeta za 2018. i 2019. godinu. Cilj DOB-a je da postavi strateški okvir i gornje granice resursa unutar kojih bi trebalo pripremiti godišnji budžet, te da identificira ključne budžetske opcije koje direktno utiču na mobilizaciju javnih resursa i njihovu raspodjelu u srednjoročnom ciklusu, a u funkciji osiguranja bolje povezanosti prioritetnih politika na koje se raspoređuju budžetska sredstva u okviru strateškog planiranja. Naglašeno je da će buduća Strategija razvoja općine Centar do 2022. godinu predstavljati osnov za planiranje budućih godišnjih i okvirnih budžetskih dokumenata.

 

Nakon rasprave o Prijedlogu odluke o uslovima i načinu odobravanja kredita iz sredstava budžeta Općine Centar namijenjenih za razvoj i zapošljavanje, u kojoj su vijećnici iznijeli brojne amandmane, zaključeno je da se prijedlog pomenute odluke vrati predlagaču na doradu.

 

Općinskom vijeću je prezentirana kraća informacija u vezi sa projektom vodosnabdijevanja domaćinstava sa izvorišta Uroševo vrelo. Općinsko vijeće je naglasilo da je projekt od interesa za građane općine Centar i zadužilo Službu za prostorno uređenje i komunalne poslove da, u saradnji sa KJKP ''Vodovod i kanalizacija'', traži optimalno rješenje za eksploataciju vode sa Uroševog vrela. Za pokretanje procedure aktivnosti na tom izvorištu potrebno je pribaviti studiju izdašnosti vrela te ostale relevantne podatke (hidrološke, hidrogeološke karakteristike šireg područja oko izvorišta i drugo), na osnovu kojih bi se sagledale mogućnosti koje ovaj izvor pruža. Također bi bilo potrebno utvrditi i prostorni obuhvat, kao i broj objekata i stanovnika koji bi koristili taj vodni resurs.

 

Općinski vijećnici su na ovoj sjednici uputili brojne inicijative i pitanja.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti