Za poboljšanje uslova rada u osnovnim školama Općina izdvojila 69.500 KM

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja iz budžeta izdvaja finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem.
Za poboljšanje uslova rada u osnovnim školama Općina izdvojila 69.500 KM

 

Nastavljajući praksu pružanja infrastrukturne pomoći osnovnim školama na njenom području, Općina Centar je u budžetu za 2016. godinu izdvojila 69.500 maraka, a taj novac je uglavnom namijenjen za sanaciju školskih objekata, te opremanje kabineta i učionica.

 

Navedena sredstva su raspoređena na prijedlog Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje, a na osnovu utvrđenih Kriterija za raspodjelu sredstava obrazovnim ustanovama, te dostavljenih zahtjeva i utvrđenih prioriteta.

 

Shodno navedenom, Osnovnoj školi „Musa Ćazim Ćatić“ dodijeljeno je 8.000 KM za za nabavku opreme u kabinetima hemije, tehničkog odgoja i informatike, opreme za razrednu nastavu, te računara adekvatne konfiguracije. Dodijeljena sredstva u iznosu od 7.700 KM Osnovna škola „Alija Nametak“ će iskoristiti za zamjenu vodovodnih instalacija.

 

Osnovnoj školi „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ donirano je 6.500 maraka za zamjenu podova u učionicama, a isti iznos izdvojen je i OŠ „Isak Samokovlija“ za zamjenu podne površine u sali za tjelesni odgoj.

 

Sredstva u iznosu od 6.300 KM Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ će utrošiti za sanaciju gromobranskih instalacija te nabavku lopti u sali za tjelesni odgoj. Iznos od po 6.000 maraka dobile su Osnovna škola „Safvet-beg Bašagić“ za zamjenu podova u kabinetima, Osnovna škola „Vladislav Skarić“ za sanaciju fiskulturne sale, Osnovna škola „Nafija Sarajlić“ za zamjenu stolarije u toaletu i sali za tjelesni odgoj i Osnovna škola „Hasan Kikić“ za zamjenu dotrajalih elektroinstalacija.

 

Za nabavku opreme u kabinetu muzičkog odgoja, te ormarića za učenike nižih razreda Osnovna škola „Hasan Kaimija“ će utrošiti dodijeljenih 5.500 maraka, dok će sredstva u iznosu od 5.000 KM Osnovna škola Katoličkog školskog centra iskoristiti za rekonstrukciju kotlovnice.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti