Biblioteci za slijepa i slabovidna lica Općina donirala 3.000 maraka

Već nekoliko godina zaredom Općina Centar pomaže rad Javne ustanove „Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini“, koja pripada jednoj od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu, a koja nema riješen status i finansiranje.
Biblioteci za slijepa i slabovidna lica Općina donirala 3.000 maraka

Stoga je u ovogodišnjem budžetu Općine Centar izdvojeno 3.000 maraka ovoj ustanovi sa ciljem pružanja pomoći u radu i provođenju planiranih aktivnosti.

 

Protokol o realizaciji navedenih finansijskih sredstava, u ime Općine Centar potpisao je načelnik Dževad Bećirević, a u ime Biblioteke za slijepa i slabovidna lica to je učinio direktor Sakib Pleh.

 

Tim povodom, direktor Pleh je 9. juna 2016. godine posjetio Općinu Centar gdje mu je savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić uručio navedeni protokol.

 

Savjetnik Resić je kazao da Općina Centar iskazuje poseban senzibilitet prema ovoj osjetljivoj grupi stanovništva s ciljem stvaranja ambijenta koji će im olakšati svakodnevni život.

 

Uz riječi zahvalnosti direktor Pleh je naglasio da je Općina Centar jedna od rijetkih institucija koja ima sluha za potrebe slijepih i slabovidnih lica.

 

-Najveći problem sa kojim se susreću slijepe i slabovidne osobe su nerazumijevanje okoline za njihove potrebe. Male stvari koje su neprimjetne za zdrave ljude slijepima mnogo znače, jer ne mogu živjeti bez pomoći drugih ili pomagala za ispunjavanje najosnovnijih životnih potreba. Želim se zahvaliti Općini Centar i načelniku Dževadu Bećireviću za podršku veoma značajnom projektu nabavke knjiga u tehnici za slijepa i slabovidna lica. Općina Centar je ranije pomagala i druge naše projekte. Pozivamo i ostale lokalne zajednice i druge nivoe vlasti da se ugledaju na Općinu Centar i pruže podršku našem radu, kazao je Pleh.

 

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH osnovana je 1972. godine, a omogućava besplatno korištenje bibliotečke građe slijepim osobama u njima dostupnim tehnikama (Brajevo pismo, digitalna tehnika i uvećani tisak). Biblioteka ima knjižni fond od oko 23.300 bibliotečkih jedinica i više od 1.200 korisnika u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti