Nastavljena podrška Općine Centar Zemaljskom muzeju BiH

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević jedan je od potpisnika Memoranduma o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu za period 2016-2018. Ovim dokumentom, kojeg su 15. septembra prošle godine potpisali predstavnici nekoliko nivoa vlasti, Općina Centar se obavezala da će svake godine izdvajati određeni iznos za sufinansiranje rada pomenutih ustanova kulture među kojima je i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.
Nastavljena podrška Općine Centar Zemaljskom muzeju BiH

Ove godine Općina Centar je iz svog budžeta dodijelila 115.000 KM Zemaljskom muzeju. Tim povodom su u Općini Centar 9. juna 2016. godine sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba i savjetnik Mustafa Resić upriličili potpisivanje protokola o ovoj općinskoj donaciji. Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je protokol potpisao ranije, dok je u ime Zemaljskog muzeja protokol potpisao v.d. direktora Mirsad Sijarić.

 

Naglasivši da ovo nije prva donacija koju je obezbijedila Općina Centar za potrebe Zemaljskog muzeja na čijem području su i smješteni, Sijarić je dodao:

 

–Sa Općinom Centar imamo jako dobru saradnju koja je u posljednje vrijeme znatno napredovala i vrlo smo sretni zbog toga da je ova lokalna zajednica prepoznala naš muzej kao jedan od najvažnijih kulturnih i privrednih resursa na svom području. Svi znamo da situacija u Zemaljskom muzeju nije sjajna i ova sredstva ćemo iskoristiti za pokrivanje starih dugova prema radnicima. Zemaljski muzej ne duguje nikome ništa osim svojim radnicima. Nadam se da ćemo nastaviti ovu saradnju u pravcu da se muzej postavi na noge i dovede u poziciju da ispunjava svoju funkciju i da u većoj mjeri obezbjeđuje sredstva za svoj rad, kazao je Sijarić.

 

Savjetnik Resić je podsjetio da je načelnik Dževad Bećirević početkom 2014. godine posjetio tada zatvoreni Zemaljski muzej i uručio donaciju Općine Centar u iznosu od 20.000 KM s ciljem da se sačuvaju neizmjerna blaga ove zemlje koja su tamo smještena. -Tada je načelnik naglasio potrebu da se sistemski riješi pitanje funkcionisanja institucija kulture od državnog značaja, vjerujući da zajedničkom aktivnošću više institucija, od općinskog do državnog nivoa, možemo sačuvati vrijednosti koje na najbolji način predstavljaju našu državu u svijetu. Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu izdvojila 150.000 KM kao pomoć institucijama kulture od državnog značaja koje su smještene na njenom području. Prema instrukcijama Ministarstva civilnih poslova BiH, ova sredstva smo rasporedili tako da 115.000 KM ide za potrebe Zemaljskog muzeja, a 35.000 KM za Kinoteku BiH. Općina Centar će nastaviti podržavati rad Zemaljskog muzeja kojeg posmatramo kao jednog od temeljnih kulturoloških i civilizacijskih čuvara ove zemlje, kazao je Resić.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti