Aktivnosti na izradi Gender akcionog plana Općine Centar

U okviru izrade Gender akcionog plana (GAP), dokumenta kojeg su, na osnovu Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, sve općine u Federaciji BiH obavezne usvojiti do 2017. godine, Komisija Općinskog vijeća Centar za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova je 8. juna 2016. godine u Općini Centar Sarajevo organizovala prezentaciju na kojoj je predstavljena metodologija i način izrade pomenutog akcionog plana za Općinu Centar.
Aktivnosti na izradi Gender akcionog plana Općine Centar

Osim članova Komisije prezentaciji su prisustvovali i članovi radnog tima za izradu ovog dokumenta te vijećnici Zvonko Ivišić i Varja Nikolić, kao i predstavnice Prve policijske uprave - Policijske stanice Centar i Javne ustanove „Kantonalni centar za socijalni rad“.

 

Tokom prezentacije Faruk Hujić je kao stručni konsultant objasnio koncept izrade Gender akcionog plana, od čega se sastoji, šta treba da sadrži i kako treba biti povezan sa budžetom.

-Glavni cilj donošenja i provedbe Gender akcionog plana Općine Centar je poboljšanje ravnopravnosti žena i muškaraca po modelu Evropske povelje o rodnim politikama na lokalnom nivou. Aktivnosti na izradi ovog strateškog dokumenta planiramo okončati u roku od dva mjeseca a zatim ga uputiti Općinskom vijeću Centar na razmatranje i usvajanje. Za sada smo se bazirali na dvije oblasti – nevladin sektor i sport, a nakon usvajanja polaznog dokumenta postepeno ćemo ubacivati ostale oblasti u Gender akcioni plan Općine Centar, kazala je Fadila Bošnjak, vijećnica i članica tima za izradu ovog dokumenta.

 

Da podsjetimo, Općinsko vijeće Centar je u januaru ove godine održalo tematsku sjednicu koja je bila posvećena Gender akcionom planu Općine Centar. Tom prilikom je Vijeće podržalo izradu Gender akcionog plana i iskazalo spremnost i odlučnost da se uključi u aktivnosti kojima se doprinosi većoj ravnopravnosti u svim oblastima i otklanjanju rodne i druge diskriminacije. Općinsko vijeće je također zadužilo Komisiju za ljudska prava i ravnopravnost spolova da u saradnji sa nadležnim institucijama i nevladinim sektorom pripremi za sjednicu Općinskog vijeća polazni dokument za izradu Gender akcionog plana Općine Centar.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti