Općina Centar izdvojila 50.000 KM za Islamsku zajednicu u BiH

Općina Centar Sarajevo nastavlja dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za obnovu, sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju vjerskih objekata. Posljednji u nizu takvih primjera je izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 50.000 maraka iz budžeta Općine Centar za Islamsku zajednicu u BiH.
Općina Centar izdvojila 50.000 KM za Islamsku zajednicu u BiH

Od pomenutog iznosa, 30.000 maraka dodijeljeno je Medžlisu islamske zajednice u Sarajevu za revitalizaciju starih vjerskih objekata, dok je iznos od 20.000 maraka namijenjen Nakšibendijskoj tekiji Mejtaš za adaptaciju i rekonstrukciju Sarač Ismailove džamije.

 

Tim povodom, predstavnici ovih vjerskih zajednica su u četvrtak, 9. juna 2016. godine posjetili Općinu Centar gdje su im Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave i Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika uručili protokole o realizaciji navedenih finansijskih sredstava. U ime Općine Centar, protokole je ranije potpisao načelnik Dževad Bećirević, dok je u ime Nakšibendijske tekije to učinio predstavnik tekijskog odbora Ismar Resić, a u ime Medžlisa islamske zajednice u Sarajevu sekretar Esad Karahmet.

 

Jasna Beba je kazala da Općina Centar čini sve što je u njenoj moći da pomogne vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini. -Mi ćemo sredstva učiniti operativnim što prije, staviti ih vama na raspolaganje kako biste mogli krenuti sa realizacijom planiranih aktivnosti, dodala je Beba.

 

Uz riječi zahvalnosti Općini Centar i načelniku Bećireviću sekretar Medžlisa islamske zajednice Karahmet kazao je kako ovo nije prvi put da Općina Centar izdvaja sredstva Medžlisu. -Imamo izuzetno dobru saradnju sa Općinom Centar, a to traje već dugi niz godina. Ova sredstva su nam izuzetno značajna i drago nam je što Općina prepoznaje da je dobro i kvalitetno ono što mi radimo. U ovoj, a i u narednim godinama, planiramo posvetiti više pažnje starim objektima, revitalizirati ih i produžiti im vijek trajanja, naglasio je Karahmet.  

 

Dobru saradnju sa Općinom Centar pohvalio je i Ismar Resić. -Sredstva su nam potrebna za realizaciju projekta adaptacije i rekonstrukcije Sarač Ismailove džamije koja je jedna od najstarijih džamija u Sarajevu. I ranijih godina smo imali dobru saradnju sa Općinom Centar i veliku pomoć od načelnika Dževada Bećirevića. Naša saradnja će biti nastavljena na uzajamno zadovoljstvo, istakao je Resić.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti