Održana javna rasprava o Nacrtu UP ''Gimnazija-garaža''

U velikoj sali Općine Centar 7. juna 2016. godine održana je nova javna rasprava o Nacrtu urbanističkog projekta ''Gimnazija-garaža'', tokom koje su predstavljene osnovne karakteristike ovog planskog dokumenta. S obzirom na činjenicu da u prethodnoj javnoj raspravi, u aprilu prošle godine, većina prisutnih građana nije podržala ovaj planski dokument, Općinsko vijeće je na 43. redovnoj sjednici, održanoj 28. januara 2016. godine, zaključilo da se o predloženom planskom dokumentu ponovo obavi javna rasprava na kojoj bi se zainteresiranim građanima, a posebno onima koji žive na tom području, predočili svi potrebni podaci sa grafičkim prikazima i prezentacijom izgleda objekata planiranih Nacrtom urbanističkog projekta ''Gimnazija-garaža''.
Održana javna rasprava o Nacrtu UP ''Gimnazija-garaža''

Osim zainteresovanih građana raspravi su prisustvovali Alma Sadović, Anira Dedović i Eldina Šehović iz općinske Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove, Stanislava Marinović i Faruk Muharemović iz Zavoda za planiranje razvoja KS (koji je nosilac izrade plana) i Arijana Musić iz Gradske uprave (koja je nosilac pripreme plana).

 

Na početku rasprave, koju je vodio predsjednik Savjeta Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar'' Dževad Jusić, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar Alma Sadović upoznala je prisutne o metodologiji izrade urbanističkih planskih dokumenata. –Sve vaše prijedloge, primjedbe i sugestije koje danas iznesete u ovoj javnoj raspravi bit će predmet analize i stručne osobe će dati obrazloženje i odgovor na sve prijedloge i primjedbe koje zainteresirani građani mogu u pisanoj formi dostaviti Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar narednih osam dana. Izvještaj sa ove javne rasprave zajedno sa planskim dokumentom u formi prijedloga bit će dostavljeni Općinskom vijeću Centar na razmatranje, objasnila je Alma Sadović.

 

Detalje o izloženom planskom dokumentu je iznio Faruk Muharemović iz Zavoda za planiranje razvoja KS, koji je kazao da ovaj urbanistički projekt obuhvata zemljište površine 1,6 hektara sa 22 prostorne jedinice između Ulice Gimnazijska, Obale Kulina bana, objekta Bosansko-kulturnog centra i Pedagoške akademije.

 

–Ovim dokumentom je planirano uklanjanje svih objekata privremenog karaktera u unutrašnjem dvorištu i izgradnja zgrade fiskulturne sale za potrebe tri škole: Prve gimnazije, Srednje škole primijenjenih umjetnosti i OŠ ''Safvet-beg Bašagić''. Za potrebe održavanja većih kulturno-sportskih događaja tri fiskulturne sale se mogu spojiti u jednu. Vanjsko dvorište otvorenog tipa služilo bi kao multifunkcionalni prostor sa sportskim terenom te prostorom za održavanje kulturno-sportskih manifestacija sa kapacitetom do 3.500 mjesta za sjedenje. Također je planirana i izgradnja podzemne garaže, sa četiri etaže i 472 mjesta za parkiranje, koja bi bila smještena ispod čitavog vanjskog dvorišta, a ulaz bi bio sa Obale Kulina Bana, rekao je Muharemović.

 

Prisutni građani su bili podijeljeni u mišljenju oko podrške ovom projektu. Dok su neki smatrali da nema prostornih mogućnosti za prolazak motornih vozila i nesmetano kretanje pješaka kroz pasaž zgrade na Obali Kulina bana i izrazili bojazan da bi bila povećana buka i zagađenje zraka zbog priliva automobila u podzemnu garažu, drugi su bili mišljenja da se ovdje radi o dobrom projektu koji bi riješio problem saobraćaja u mirovanju, te da bi se njegovom realizacijom dobio jedan lijepo uređen prostor u centru grada.

 

Javnoj raspravi su prisustvovali i Zora Ostojić, vijećnica i Izet Kuhinja u ime Službe za lokalnu samoupravu Općine Centar.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti