Rekonstrukcija Ulice Abdurahmana Muharemije na Betaniji

Radnici građevinske firme „Grakop“ su 1. juna 2016. godine započeli sa radovima na rekonstrukciji Ulice Abdurahmana Muharemije 1-70 (Mjesna zajednica „Betanija-Šip“).
Rekonstrukcija Ulice Abdurahmana Muharemije na Betaniji

Projekt finansira Općina Centar koja je za tu namjenu u ovogodišnjem budžetu izdvojila 196.000 KM, a za nadzor je zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.

 

Prilikom izrade glavnog projekta inženjeri iz Javnog preduzeća „Zenica“ su utvrdili da je na ovoj saobraćajnici, ukupne dužine 326 metara, došlo do oštećenja kolovozne konstrukcije zbog neadekvatne odvodnje površinskih voda.

 

-Trenutno gradimo armirano-betonski potporni zid dužine 66 metara između saobraćajnice i groblja Bare. Nakon toga ćemo početi sa uklanjanjem starog asfalta i kolovozne konstrukcije umjesto koje ćemo postaviti novu. Također ćemo ugraditi i nove betonske ivičnjake duž saobraćajnice kao i cijevi za novu kanalizaciju za odvod površinskih voda, postaviti šest novih slivnika koji će biti spojeni na gradsku odvodnu mrežu i uraditi nivelaciju sedam šibera za vodu i četiri šahta. Nakon toga ćemo asfaltirati saobraćajnicu. Prema ugovoru, završetak radova je planiran za 45 dana, kazao je Suad Dahija, šef gradilišta firme „Grakop“.

 

Kako je navedeno u glavnom projektu rekonstrukcije Ulice Abdurahmana Muharemije, bit će izgrađen još jedan armirano-betonski potporni zid dužine 7,50 i visine 2,50 metara.

 

Navedeni projekt se realizira na osnovu ugovora o izvođenju radova na izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji ulica u Centru kojeg su potpisali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktor firme „Grakop“ Šukrija Melezović. Ovim ugovorom, čija je  ukupna vrijednost 220.100 KM, također je predviđena sanacija potpornog zida u Ulici Dejzina Bikića kod broja 213 na Šipu.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti