Za projekte 131 nevladine organizacije Općina Centar izdvojila 300.000 KM

U velikoj sali Općine Centar, u petak, 3. juna 2016. godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa predstavnicima nevladinih organizacija čiji projekti su dobili finansijsku podršku ove lokalne zajednice. Naime, već dugi niz godina središnja gradska općina, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, izdvaja značajna finansijska sredstva za podršku projektima nevladinih organizacija, a u ovogodišnjem općinskom budžetu za tu namjenu je obezbijeđeno 300.000 KM.
Za projekte 131 nevladine organizacije Općina Centar izdvojila 300.000 KM

U ime načelnika Bećirevića prisutne je pozdravila Zakira Šero, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport.

 

-Prije svega želim reći da sam sretna što sam danas ovdje i što mogu, u ime Općine Centar i načelnika Bećirevića, da vas pozdravim i čestitam na tome što ste aplicirali, ispunili uslove i dobili podršku za sufinansiranje projekata u nadi da će vam ova sredstva pomoći u daljem radu. Na javni poziv, koji je bio otvoren u oktobru prošle godine prijavilo se 240 nevladinih organizacija. U skladu sa propisanom procedurom i kriterijima, a na prijedlog Komisije Općinskog vijeća za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, općinski načelnik Dževad Bećirević je donio odluku o dodjeli sredstava za 131 nevladinu organizaciju, sa čijim predstavnicima danas potpisujemo ugovore. Nadam se da ćete ove projekte uspješno realizirati i da ćemo i u budućem periodu nastaviti dobru saradnju kao i svih prethodnih godina, kazala je Šero.

 

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević.

 

-Već duže vremena Općina Centar razvija saradnju sa nevladinim organizacijama u pitanjima koja i nisu direktna nadležnost jedinica lokalne samouprave, pa na taj način uz partnerski odnos stvaramo mogućnosti za pružanje dodatnih usluga našim građanima. Zato ćemo ovaj vid saradnje nastaviti i u narednim godinama, nastojeći da stavku u budžetu za podršku nevladinim organizacijama postepeno povećavamo, dodao je Kovačević.

 

Irma Efendić, predsjednica Udruženja „Motivator“ je danas potpisala ugovor na osnovu kojeg su ovom udruženju dodijeljene 2.000 KM za realizaciju projekta „Antimobing centar“.

 

-Od Općine Centar smo dobili podršku u iznosu od 2.000 KM za projekt „Antimobing centar“ koji Udruženje „Motivator“ provodi već treću godinu zaredom. Riječ je o savjetovanju za žrtve mobinga na radnom mjestu. Ova podrška nam mnogo znači jer projekt može ostati održiv. Od osnivanja Udruženja ova lokalna zajednica podržava naš rad na čemu smo veoma zahvalni,  istakla je Efendić.

 

Udruženje „SOS Dječija sela BiH“ također je dobilo finansijsku podršku Općine Centar u iznosu od 2.000 KM za sufinansiranje projekta pod nazivom „SOS Kuća za mlade Breka i polusamostalni život mladih u porodičnom modelu brige SOS dječjeg sela Sarajevo“. U ime Udruženja ugovor o dodjeli pomenutih sredstava potpisao je nacionalni direktor Amir Omanović.

 

-Ovo je nemjerljiva podrška Općine Centar. Nije važan iznos sredstava koliko je bitan kontinuitet. Mi smo korisnici sredstava Općine već dugi niz godina, a ono što je najvažnije jeste saradnja te prijateljski i partnerski odnos sa Općinom Centar. Hvala Općini Centar i načelniku Bećireviću jer nam ova podrška mnogo znači, naglasio je Omanović.


Iznos od 2.500 KM odobren je za projekt „Aktiviranje mladih osoba za pružanje volonterske pomoći u učenju njihovih vršnjaka - djece samohranih roditelja sa područja općine Centar“ a koji će realizirati Udruženje samohranih roditelja „Jedan manje-one less“ Kantona Sarajevo.

 

-Udruženje samohranih roditelja broji hiljade članova a svaki član ima jedno, dvoje ili troje djece. Sramno je da ovo udruženje do sada nema niti budžet niti podršku institucija vlasti koje su diskriminirale ovu populaciju. Biti samohrani roditelj izuzetno je teško u našoj državi. Moram naglasiti da je Centar jedina općina koja ima sluha i koja evo već treću godinu zaredom podržava naš rad. Nama to zaista mnogo znači, a kada bi se i druge institucije ugledale na ovu lokalnu zajednicu, mi se ne bi brinuli za naš rad, dodala je Muamera Činjarević, predsjednica Udruženja.

 

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i vijećnici Općinskog vijeća Centar: Varja Nikolić, Amer Kapo, Ahmed Gerin i Velija Katica, koji su ujedno i članovi Komisije Općinskog vijeća za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama. 

 

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti