Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o turizmu

Općinsko vijeće Centar održalo je 31. maja 2016. godine 12. tematsku sjednicu, a na dnevnom redu je bio turizam kao grana privrede broj jedan u Kantonu Sarajevo i Općini Centar. Sjednicom je predsjedavao dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o turizmu

Turizam je velika razvojna šansa Općine Centar

Uvodno izlaganje o ovoj temi imao je vijećnik Haris Fazlagić, predsjednik Komisije Općinskog vijeća za turizam i naglasio da općina Centar kao i grad Sarajevo ima značajne turističke potencijale koji predstavljaju veliku razvojnu šansu.

Fazlagić je kazao da je Komisija za turizam od 2013. godine pokrenula niz pitanja vezanih za održivi razvoj turizma na području općine Centar i definisala kao specifične ciljeve: razvoj turističke infrastrukture, turističke prepoznatljivosti općine Centar, pružanje novih turističkih usluga. Istaknuto je da prva stvar koju treba riješiti je vraćanje općinama nadležnost oblasti turizma.

Imajući u vidu nedovoljnu iskorištenost turističkih potencijala urbanog, ruralnog i planinskog područja i neadekvatan institucionalni okvir upravljanja turističkom destinacijom, kao i probleme vezane za različite koncepcije u profilisanju kulturno-turističkog proizvoda, Komisija je predložila projekte koji bi bili direktna podrška i u relativno kratkom roku mogli poboljšati turističku konkurentnost Općine odnosno generirati razvoj turizma.

 

Otvoriti informativni turistički centar

Kao prvi pilot projekt u cilju razvoja i promocije kulturno turističkog proizvoda predloženo je otvaranje Informativnog kulturno turističkog centra u užem gradskom jezgru, a koji bi postao baza znanja i razvoja poslovnih vještina usmjerenih na formiranje jedinstvenog turističkog proizvoda Općine, upravljanje projektima u sektoru turizma, unapređenju saradnje sa medijima. U tom informativnom centru, gdje bi bili angažovani volonteri, organizirale bi se kulturne manifestacije i multimedijalne prezentacije kulturno-historijske baštine i druge turističke ponude općine Centar.

 

Razvoj seoskog i planinskog turizma

Osim toga, predložene su prioritetne aktivnosti u razvoju seoskog turizma i ruralnog područja općine Centar. Između ostalog, potrebno je definisati kriterije i kategorisanje smještajnih kapaciteta domaćinstava koja se žele baviti seoskim turizmom te raditi na njihovoj edukaciji. U cilju iskorištavanja resursa ruralnog područja (Nahorevo, Mrkovići, Čavljak, Spomenik prirode Skakavac i drugo), obogaćivanja turističke ponude i novog zapošljavanja, Komisija je kao pilot projekt predložila i otvaranje Turist biroa seoskog i planinskog turizma u objektu Poljoprivredne zadruge u Nahorevu. Zadatak biroa bi bio evidentiranje seoskih domaćinstava koja ispunjavaju uslove za prijem gostiju i njihova promocija te pružanje informacija turistima i potencijalnim gostima o turističkoj ponudi i smještajnim kapacitetima.

 

Općina treba imati strategiju razvoja turizma

Vijećnici su pozdravili uvrštavanje ove teme na dnevni red sjednice, uz konstataciju da općina Centar, koju krasi veliki broj građevina od kulturno-historijskog značaja koje su pod zaštitom države, ima resurse i potencijal za razvoj urbanog, sajamskog, festivalskog, etno i drugih vidova turizma. Ocijenjeno je da bi u budućnosti ova grana privrede za općinu Centar trebalo da bude prioritet, a taj sektor je i prilika za otvaranje novih radnih mjesta. Stoga je potrebno stvarati institucionalne okvire podrške turističkoj djelatnosti i povoljno okruženje za investiranje i za privatni sektor koji je ključ u oblasti turizma.

Općinsko vijeće je na kraju rasprave, u kojoj su vijećnici iznijeli više prijedloga, usvojilo zaključke. Prihvaćena je informacija Komisije za turizam i data podrška predloženim pilot projektima koji treba da imaju finansijsku podršku iz općinskog budžeta.

Zaključeno je da treba sačiniti strategiju turizma na području općine Centar i raditi na promociji kulturno turističkog proizvoda općine Centar i kvalitetnom pružanju servisnih informacija turistima o kulturno-historijskoj baštini i kulturnim manifestacijama, kao i ukupnoj turističkoj ponudi Općine. Jedan od usvojenih zaključaka je i da se pokrenu procedure vezano sa obilježavanje značajnijih turističkih destinacija na području središnje sarajevske općine.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti