Održana 49. sjednica Općinskog vijeća Centar

U utorak, 31. maja 2016. godine održana je 49. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.
Održana 49. sjednica Općinskog vijeća Centar

Povodom Dana bijelih traka, koji se obilježava 31. maja, vijećnici Općine Centar su na ovoj sjednici učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast žrtvama genocida u Prijedoru.

 

Nacrt strategije razvoja Općine do 2022. godine upućen u javnu raspravu

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici utvrdilo Nacrt strategije razvoja Općine za period od 2016. do 2022. godine i dokument uputilo u javnu raspravu u trajanju 25 dana.

U izradi ovog značajnog strateškog dokumenta učestvovali su radni timovi koje je imenovao općinski načelnik. Strategija razvoja sadrži opšte karakteristike i socio-ekonomske podatke o Općini Centar, ocjenu postojećeg stanja i SWOT analizu, a zatim viziju i strateške ciljeve razvoja. Nacrt strategije sadrži i Akcioni plan implementacije za period do 2018. godine u kojem su navedene mjere i projekti po oblastima: privlačenje investicija, razvoj urbane ekonomije i turizma, ruralni razvoj, zaštita okoliša i izgradnja komunalne infrastrukture, obrazovanje, socijalna i zdravstvena zaštita, mladi i zapošljavanje, razvoj kulture i sporta, bezbjednost, civilna zaštita, saradnja sa nevladinim sektorom, razvoj lokalne i mjesne samouprave.

 

Utvrđen Nacrt urbanističkog projekta ''Tehnički fakulteti-Koševo''

Vijeće je utvrdilo Nacrt urbanističkog projekta ''Tehnički fakulteti-Koševo'' sa nacrtom pripadajuće odluke o njegovom provođenju i ove dokumente uputilo u javnu raspravu u trajanju 15 dana.

Riječ je o prostornom obuhvatu površine 6,5 hektara na Koševu gdje su locirani Arhitektonski i Građevinski fakultet i četiri naučna instituta. Pomenuti prostor do sada nije bio pokriven planskom dokumentacijom. Na osnovu koncepta urbanističko-arhitektonskog rješenja kojeg su predložili Arhitektonski i Građevinski fakultet, predviđa se na tom prostoru uvođenje novih sadržaja u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja zone i njenog definisanja u prepoznatljiv kampus tehničkih fakulteta. Tako je planirana izgradnja tri objekta unutar kompleksa fakulteta, a čija bi namjena bila naučno-nastavnog karaktera. Nosilac izrade Urbanističkog projekta ''Tehnički fakulteti-Koševo'' je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

 

Izmjene i dopune Odluke o privremenom korištenju javnih površina

Općinsko vijeće je usvojilo predložene izmjene i dopune Odluke o privremenom korištenju javnih površina na području općine Centar. Izmjenama i dopunama  pomenute odluke, koje su izvršene na inicijative općinskih vijećnika, između ostalog, umanjene su naknade za postavljanje ljetnih bašti u drugoj i trećoj zoni, koje su manje atraktivne u odnosu na ekstra i prvu zonu. Osim toga, dopunama Odluke utvrđeni su uslovi za podnošenje zahtjeva za postavljanje info stolova za podjelu promotivnog materijala i sakupljanje novčane pomoću u humanitarne svrhe. Izmijenjena je i odredba kojom je propisano da se zakupnina za zauzimanje javne površine može umanjiti za 40% demobilisanim borcima, tako da sada to pravo mogu ostvariti oni koji su u Oružanim snagama proveli najmanje jednu godinu u period od 20.6.1992. do 31.12.1995. godine.

 

Građevinsko zemljište

Vijeće je donijelo rješenja o preuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u svrhu izgradnje saobraćajnice koja povezuje ulice Nedžada Mušića i Gornja Breka.

 

Intervencije na zajedničkim dijelovima stambenih zgrada poslije prirodne nepogode

Na ovoj sjednici Vijeće je usvojilo Odluku o obimu intervencije poslije prirodne nepogode na zajedničkim dijelovima zgrade. Naime, kantonalnim Zakonom o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradama propisana je obaveza općina da u svojim budžetima za svaku godinu planiraju sredstva za obavljanje intervencije na zajedničkim dijelovima zgrade kolektivnog stanovanja poslije prirodne nepogode i donesu odluku o obimu intervencije koju će finansirati.

Prema ovoj odluci, intervencije se realizuju po odobrenju općinskog načelnika, na osnovu ugovora sa upraviteljem, a na prijedlog Službe za stambene poslove. Predstavnik stanara ili etažni vlasnik treba da putem upravitelja zgrade dostavi općinskoj Službi za stambene poslove prijedlog sufinansiranja  interventnih radova na zajedničkim dijelovima zgrade poslije prirodne nepogode. Upravitelji su dužni da za svaku predloženu intervenciju dostave predračun radova i saglasnost predstavnika stanara zgrade. Sredstva za sufinansiranje izvršenja takvih intervencija, a čija maksimalna vrijednost za odobravanje iznosi 2.000 KM, izdvajaju se iz budžeta Općine Centar.

Na prijedlog Komisije za poslove iz stambene oblasti, Općinsko vijeće je donijelo odluku kojom je odobren Dubravki Galić nastavak privremenog korištenja stana Ulici Koševo 26/IV do 25.2.2017. godine.

 

Dodjela u zakup poslovnih prostorija

Općinsko vijeće je donijelo odluke da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u petogodišnji zakup općinske poslovne prostorije u sljedećim ulicama: Branislava Đurđeva 22 u suterenu, površine 40 kvadrata (po cijeni 12 KM/m2 mjesečno); Maršala Tita 18, površine 45 kvadrata (po cijeni 42 KM/m2 mjesečno za uslužni dio i 21 KM/m2 za magacin); Vrazova 2, površine 23 kvadratna metra (po cijeni 12 KM/m2). Pomenuti poslovni prostori dodijeljeni su u zakup pod uvjetom izmirenja dugovanja za zakupninu koja su imali prethodni zakupci.

Neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeljene su u petogodišnji zakup općinske poslovne prostorije u Ulici Turhanija 4, površine 71 kvadratni metar u dvorištu, sa mjesečnim iznosom zakupnine 5,04 KM/m2.

Na prijedlog Komisije za poslove iz stambene oblasti, Vijeće je dalo saglasnost općinskom načelniku da sa dosadašnjim zakupcem zaključi novi ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Herceg Stjepana 2, jer je prethodni ugovor istekao 30. aprila 2016. godine.

 

Na ovoj sjednici vijećnici su primili k znanju informaciju o registru budžetskih korisnika Općine Centar za 2017. godinu, te uputili više inicijativa i pitanja.

 

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti