Prezentacija pod nazivom „Piramide u svijetu i Bosanska dolina piramida“ u Centru za zdravo starenje

U prepunim prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar, a u organizaciji Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ održano je predavanje pod nazivom „Piramide u svijetu i Bosanska dolina piramida“. Predavač je bio istaknuti član pomenute Fondacije Mirsad Fetahagić.
Prezentacija pod nazivom „Piramide u svijetu i Bosanska dolina piramida“ u Centru za zdravo starenje

Prezentacija je privukla značajnu pažnju članova čemu svjedoči i broj prisutnih u sali. Tokom prezentacije istaknuto je da se radi o najvećem arheološkom poduhvatu danas u svijetu i da se svakim novim danom istraživanja sve više dokazuje da se radi o objektima koji nisu mogli nastati prirodnim putem.

 

Prema istraživanjima Semira Osmanagića, Bosanska dolina piramida je najveći svjetski kompleks piramidalnih građevina. Sastoji se od Bosanske piramide Sunca (Visočica) koja je, s visinom od više od 220 metara, znatno viša od Keopsove piramide, zatim bosanske piramide Mjeseca (Plješevica) visoke 190 metara, Piramide bosanskog Zmaja (Buci) od 90 metara, te obrađenih uzvišenja Hrama Majke Zemlje (Krstac) i Piramide Ljubavi (Cemerac). Piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja formiraju pravilan jednakostraničan trougao s međusobnom udaljenošću vrhova od 2.170 metara. Orijentacija stranica svih piramida je pravilna, prema kosmičkom sjeveru. Istraživanja su započeta u aprilu 2005. godine kada je Semir Osmanagić postavio hipotezu o postojanju kompleksa piramida i mreže podzemnih tunela, a nastavljena 2006. formiranjem neprofitne Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Danas je ovo istraživanje najveći svjetski arheološki projekt koji privlači desetine hiljada turista u Visoko svake godine.

 

Koordinatorica Centra za zdravo starenje Varja Nikolić kazala je kako je već ustaljena praksa u Centru dva puta u mjesecu organizovati ovakve vidove prezentacija s ciljem dodatne edukacije članova.

 

-Rezultat ove prezentacije je to što su članovi inicirali posjetu Bosanskoj dolini piramida, a nadam se da ćemo u skorije vrijeme to i uspjeti organizovati, dodala je Nikolić.

 

Hasna Hasanović sa velikim interesovanjem pratila je prezentaciju.

-Drago mi je što sam imala priliku da prisustvujem ovoj prezentaciji i želim zahvaliti organizatoru. Saznala sam neke stvari koje do sada nisam znala, a samim time se probudila i želja da posjetim piramide, kazala je Hasanović.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti