Završena sanacija oštećenja korita Koševskog potoka

Radnici građevinske firme „Grakop“, koja je na osnovu ugovora sa investitorom, Općinom Centar, bila angažovana na sanaciji i uređenju dijela korita Koševskog potoka, okončali su radove krajem prošle sedmice. Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, za sanaciju i održavanje korita vodotoka na njenom području iz budžeta za 2016. godinu izdvojila je 170.000 maraka. Za radove na osam lokacija u ulicama Nahorevska, Aleksandra Puškina i Svetozara Ćorovića, Općina Centar je izdvojila 76.165 KM.
Završena sanacija oštećenja korita Koševskog potoka

Na ušću Jagomirskog i Koševskog potoka, u Ulici Aleksandra Puškina, prvobitno su uklonjeni obalni zemljani zidovi, te izgrađeni armirano-betonski potporni zidovi sa obje strane potoka, dok je na ušću Blekinog i Koševskog potoka završeno čišćenje korita potoka. U Ulici Svetozara Ćorovića sanirano je i uređeno korito Koševskog potoka na tri lokacije, na početku ulice, te kod brojeva 8 i 9 gdje su uklonjeni zemljani nanosi sa obale i izgrađeni novi armirano-betonski i gabionski potporni zidovi. U Nahorevskoj ulici do broja 53 izgrađen je kameni nasip, a kod broja 171 okončana je sanacija obalnih zidova. U završnoj fazi sanacije radnici su ispod mosta, kod objekta Psihijatrijske bolnice Jagomir, uredili i sanirali korito potoka.

 

Za nadzor ovog projekta je zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva sa kojom je također potpisan ugovor.

 

-Po okončanju ove faze projekta, sa predstavnicima Gradske uprave i firme „Coning“ obišli smo vodotok Koševskog potoka i njegovih pritoka radi određivanja prioritetnih lokacija za izradu projektne dokumentacije. Od Gradske uprave smo zatražili da pripremi projekat za nove lokacije kako bismo mogli na osnovu toga raspisati tender za odabir izvođača radova, kazao je Haris Aganović iz Službe za civilnu zaštitu.

 

Zahvaljujući ovom projektu, koji Služba za civilnu zaštitu Općine Centar realizuje godinama, stanovnici u naseljima oko korita Koševskog potoka nemaju problema sa poplavama tokom velikih padavina. Općina Centar je za uređenje i sanaciju korita Koševskog potoka u posljednjih pet godina uložila više od 550.000 KM. Ulaganje u ovaj izuzetno značajan projekat za građane biće nastavljeno i u narednom periodu, a u budžetu za ovu godinu preostalo je još 93.000 maraka.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti