U toku odabir izvođača radova za sanaciju klizišta u Ulici Mehmeda Spahe

Po nalogu Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je zadužen za nadzor i realizaciju projekta sanacije klizišta, pokrenuo je proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova za projekat sanacije klizišta u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“).
U toku odabir izvođača radova za sanaciju klizišta u Ulici Mehmeda Spahe

Podsjećamo, Firma „Winner Project“ d.o.o. Sarajevo, za klizište u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8, uradila je glavni projekat sanacije ovog klizišta sa elaboratom o inženjersko-geološkim i geotehničkim karakteristikama terena. Za izradu ovog dokumenta prvo su urađena geološka ispitivanja i istražni radovi. Izradu glavnog projekta i elaborata je finansirala Općina Centar u iznosu od 17.200 KM.

 

Tokom istraživanja na ovom lokalitetu utvrđeno je da cjelokupna lokacija pripada kategoriji nestabilnih terena i da je aktiviranjem klizišta došlo do pojave pukotina na okolnim stambenim objektima. Uzrok klizanja tla je izrazito strma padina, te podzemne vode. Stoga je preporučeno, s ciljem stabilizacije tla i zaštite okolnih stambenih objekata, da se uradi novi drenažni sistem za površinske i podzemne vode oko stambenih objekata, te izgrade dva armirano-betonska zida visine 1,1 i 2,80 metara.

 

Također je predviđena i rekonstrukcija stepeništa i pristupnog platoa koji su također prilično oštećeni. Duž novog stepeništa planirano je postavljanje 17 metara željezne zaštitne ograde, te hortikulturno uređenje ovog prostora.

 

Za drenažni sistem biće postavljeno 35 metara cijevi na dubini od 3 do 3,50 metara, koje će biti spojene na slivnik. Na kraju radova biće napravljen katastarski plan izvedenih radova i nove mreže.

 

– Pokrenuli smo proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova za sanaciju ovog klizišta. Ukupna investicijska vrijednost projekta je oko 41.000 KM. S obzirom da je u toku rok za žalbe, očekujemo da će za maksimalno 15 dana procedura biti okončana kako bismo mogli krenuti sa radovima, kazao je Fuad Babić, koordinator za klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je realizator i nadzor ovog projekta.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti