Općini Centar zahvalnica za izuzetan doprinos u implementaciji Zakona o matičnim knjigama FBiH

Svečanom akademijom u Domu policije prvi put je obilježen Dan matičara u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na akademiji je prisustvovalo više stotina predstavnika općinskih i gradskih matičnih službi, a cilj manifestacije bio je ukazati na značaj ove profesije i matične službe u BiH. U ime Općine Centar svečanoj akademiji prisustvovale su Zemka Poturković, Vesna Topalović i Jadranka Germović, dugogodišnje uposlenice matičnog ureda Općine Centar.
Općini Centar zahvalnica za izuzetan doprinos u implementaciji Zakona o matičnim knjigama FBiH

Svečanim obilježavanjem Dana matičara izražena je želja da ova manifestacija postane tradicija i da se na narednoj okupe svi, njih 450 koliko ih ima u FBiH.

 

Na akademiji su dodijeljene i zahvalnice za korektnu i veoma uspješnu saradnju u procesu implementacije Zakona o matičnim knjigama FBiH, postignute rezultate i doprinos u razvoju matične djelatnosti. Kako je istaknuto, Općina Centar Sarajevo je dala ogroman doprinos u razvoju navedenih oblasti, a zahvalnicu je preuzela Zemka Poturković.

 

-Ovo je zahvalnica i priznanje za sve moje kolege i mnogo nam znači. Naravno, ona predstavlja i podstrek za još predaniji rad, istakla je Poturković.

 

Podsjećamo, novim federalnim Zakonom o matičnim knjigama, koji je stupio na snagu 11. maja 2012. godine, nadležnost za ispravke i dopune činjenica u matičnim knjigama prešla je na općine odnosno njihove službe za opću upravu.

 

Pomenuti zakon na službe za opću upravu prebacio je i nadležnost za donošenje rješenja u poslovima oko upisa činjenica rođenja i smrti po isteku zakonskog roka od 30 dana za prijavu u matičnim knjigama, što je ranije bilo u nadležnosti MUP-a.

 

Na isti dan, dvije godine nakon donošenja zakona, u prostorijama Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova svečano je pušten u rad Centralni matični registar Federacije BiH. Uspostavljanje Centralnog matičnog registra je bila obaveza Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a implementacija Zakona je podrazumijevala pripremu i donošenje devet podzakonskih akata, stavljanje u pravni promet novih obrazaca izvoda i uvjerenja iz matičnih knjiga koji su trajnog karaktera i jedinstveni za čitavu Federaciju BiH, obuku za primjenu Zakona i polaganje posebnog stručnog ispita za matičare, te uspostavu Centralnog matičnog registra, kao jedinstvene elektronske baze podataka, u čijem će se Jedinstvenom centralnom registru nalaziti lični podaci građana iz svih matičnih knjiga koje se vode u FBiH.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti