Uručene zahvalnice za doprinos u očuvanju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je jedan od potpisnika Memoranduma o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu za period 2016-2018.
Uručene zahvalnice za doprinos u očuvanju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Ovim dokumentom, kojeg su 15. septembra prošle godine potpisali predstavnici nekoliko nivoa vlasti, Općina Centar se obavezala da će svake godine izdvajati iznos od 150.000 KM za sufinansiranje rada pomenutih ustanova kulture među kojima je i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Na osnovu ovog dokumenta istog dana su najmlađi stanovnici ovog grada simboličnim skidanjem daski sa ulaza Zemaljskog muzeja otvorili jednu od najvažnijih institucija kulture.

 

Tim povodom je u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH (Zmaja od Bosne 3) u četvrtak 19. maja 2016. godine upriličena svečanost na kojoj je vršilac dužnosti direktora Muzeja Mirsad Sijarić uručio zaslužnim pojedincima i kolektivima zahvalnice za doprinos u očuvanju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. U ime načelnika Bećirevića zahvalnicu su primili njegov savjetnik Mustafa Resić i Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave.

 

Direktor Sijarić  je ovom prilikom kazao da Općina Centar Sarajevo na čelu sa načelnikom Dževadom Bećirevićem jedna je od rijetkih institucija vlasti koja pomaže opstanak kulture i  kulturnih institucija u BiH. –Ova Općina nije zaboravila važnost Zemaljskog muzeja za ovaj grad, za ovu državu i veliko hvala na brojnim donacijama ove lokalne zajednice koje su umnogome pomogle da Zemaljski muzej ponovno otvori vrata za posjetioce, kazao je Sijarić.

 

Načelnik Bećirević je osim finansijske podrške Zemaljskom muzeju koja se redovno svake godine izdvaja u općinskom budžetu, također podržao akciju  „Ja sam muzej“. Kao i mnogi građani načelnik je zajedno sa glumcem Enisom Bešlagićem „dežurao“ u prostorijama tada zatvorenog Zemaljskog muzeja.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti