Za poboljšanje uslova rada u srednjim školama Općina izdvojila 80.500 KM

Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području. U budžetu za 2016. godinu, za srednje obrazovanje izdvojeno je 80.500 maraka, a taj novac je uglavnom namijenjen za sanaciju školskih objekata, te opremanje kabineta i učionica.
Za poboljšanje uslova rada u srednjim školama Općina izdvojila 80.500 KM

Navedena sredstva su raspoređena na prijedlog Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje, a na osnovu utvrđenih Kriterija za raspodjelu sredstava obrazovnim ustanovama, te dostavljenih zahtjeva i utvrđenih prioriteta.

 

Shodno navedenom, Srednjoj školi metalskih zanimanja i Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi dodijeljeno je 19.500 KM za sufinansiranje izvođenja radova na sanaciji školskog igrališta. Gimnazija Obala je dobila 7.500 KM za zamjenu fasadne stolarije na objektu zgrade. Srednjoj medicinskoj školi Jezero donirano je 6.500 KM za zamjenu dotrajalih oluka, a isti iznos izdvojen je i Srednjoj zubotehničkoj školi za sufinansiranje nabavke opreme za praktičnu nastavu.

 

Dodijeljena sredstva u iznosu od 6.000 KM Druga gimnazija će utrošiti za nabavku jednog laptopa i adaptaciju mokrih čvorova. Iznos od po 5.500 KM dobile su Srednja medicinska škola Sarajevo za sanaciju podova u učionicama i Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti za kupovinu nastavnih pomagala. Srednja trgovačka škola će dodijeljena sredstva u iznosu od 5.000 KM utrošiti za zamjenu staklenih portala na školskom stubištu, a isti iznos dobila je i Srednja škola primijenjenih umjetnosti za nabavku neophodne opreme.

 

Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi dodijeljena su sredstva u iznosu od 4.000 KM za modernizaciju kabineta školske turističke agencije. Iznos od po 2.500 KM dobile su Prva gimnazija za popravku plafona u prostorijama u prizemlju zgrade, Srednja medicinska škola Katoličkog školskog centra za sufinansiranje nabavke opreme i Opća realna gimnazija Katoličkog školskog centra za nabavku opreme i učila u kabinetu hemije. Za Srednju elektrotehničku školu izdvojeno je 2.000 KM za nabavku računarsko-mrežne opreme.

 

Ovo još jednom potvrđuje, kako Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, angažmanom i doprinosom, već dugi niz godine iskazuje nesebičnu podršku i volju za poboljšanje prostornih i materijalnih uslova za boravak djece i uposlenih u srednjim školama na njenom području, te radi na promociji značaja srednjoškolskog odgoja i obrazovanja. 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti