U toku odabir izvođača radova za sanaciju klizišta u Stolačkoj ulici

Po nalogu Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je, kao nadzor i realizator projekta sanacije klizišta, pokrenuo proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova za projekat sanacije klizišta u Stolačkoj ulici između brojeva 19, 21, 32 i 40, te u Ulici Soukbunar 14. Finansijer projekta je Općina Centar.
U toku odabir izvođača radova za sanaciju klizišta u Stolačkoj ulici

Glavni projekat sanacije zajedno sa elaboratom o istraživanjima i ispitivanjima sa prijedlogom mjera sanacije ovog klizišta je uradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Općina Centar Sarajevo je za izradu projektne dokumentacije iz svog budžeta izdvojila 28.290 KM.  

 

Inžinjeri sa Građevinskog fakulteta su ustanovili da su uzroci pojave klizišta sastav tla od stijena podložnih procesima raspadanja, zemljani pokrivač odnosno nasipni materijal loših geomehaničkih karakteristika, te visok nivo podzemnih i oborinskih voda. Kretanje tla, osim po lokalnu saobraćajnicu, predstavlja opasnost i za okolne stambene objekte. Stoga je u prijedlogu mjera sanacije preporučena izgradnja pet armirano-betonskih zidova, od čega su tri zida planirana ispod, a dva iznad saobraćajnice u Stolačkoj ulici.

 

Za adekvatnu odvodnju površinskih i podzemnih voda biće ugrađeni slivnici, te 260 metara drenažnih cijevi na dubini od 4 metra na padini ispod ceste, te će također biti postavljeno 70 metara novih kanalizacionih odvodnih cijevi. Sa ovim sistemom će sve vode biti sprovedene u gradski odvodni sistem.

 

Tokom sanacije klizišta također će biti uklonjeno i 13 starih ruševnih garaža, što će izvođač radova obaviti prije početka radova na sanaciji klizišta. 

 

Kako je planirano glavnim projektom ukoliko teške građevinske mašine ne budu mogle proći kroz usku Stolačku ulicu gdje ima mnogo parkiranih automobila, uz saglasnost vlasnika parcele izgradit će se pristupni put u dužini od 50 metara od KSC „Skenderija“ do Stolačke ulice.

 

Institut za geotehniku i geologiju je također uradio i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon sanacije kako bi se mogla procijeniti uspješnost izvedenih radova. Geodetski elaborat je uradila Agencija za obavljanje geodetskih radova "Geom" iz Sarajeva.  

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti