Predstavnici Općine Centar obišli porodice kojima su uručeni plastenici

Općina Centar Sarajevo dodijelila je 11 plastenika, površine 50 kvadratnih metara, sa dodatnom opremom, socijalno ugroženim pripadnicima boračke i izbjegličke populacije koji imaju prebivalište na području općine Centar, a koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.
Predstavnici Općine Centar obišli porodice kojima su uručeni plastenici

Za ovu namjenu u ovogodišnjem općinskom budžetu izdvojeno je 20.000 maraka. Montaža plastenika započela je 13. maja ove godine, a predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar u utorak, 17. maja 2016. godine obišli su nekoliko porodica kojima su dodijeljeni plastenici.

 

U općinskoj delegaciji, koju je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, bili su sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, pomoćnik općinskog načelnika za finansije Fahrudin Kurtović, predsjednik stručne komisije za odabir korisnika ovog projekta Velija Katica, članovi pomenute komisije Nezir Omeragić i Nedim Talić, te stručni saradnik za oblast poljoprivrede Imra Mulahuseinović-Ramljak.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da mu je veliko zadovoljstvo posjetiti uspješne ljude koji se bave poljoprivredom.

-Danas svjedočimo jednoj situaciji koja zadovoljava i one koji su u stanju potrebe, ali i Općinsko vijeće i općinsku administraciju. Želim reći da mi je veliko zadovoljstvo da sam danas na čelu delegacije koja je došla da zvanično otpočne proceduru sa kojom zapravo krajnjim korisnicima dajemo mogućnost da se bave plasteničkom proizvodnjom. Zadivljeni smo sa onim što smo vidjeli, sa efektima koje ljudi proizvode u smislu stvaranja novih vrijednosti na tržištu poljoprivrede i stočarstva. Općinsko vijeće i načelnik Dževad Bećirević smatraju da je ovakav vid poticaja izuzetno značajan, a posebnost se ogleda u tome što ne dajemo poticaj u finansijskim sredstvima nego u alatima za rad sa kojima će se stvarati nove vrijednosti, naglasio je Ajnadžić.

 

Predsjednik stručne komisije koja je vršila odabir korisnika ove donacije Velija Katica istakao je da je na ovaj način Općina Centar još jednom pokazala ozbiljnost u podršci farmerima sa njenog područja.

 

Nedeljko Đokanović, uspješni poljoprivrednik sa područja općine Centar, jedan od dobitnika plastenika zahvalio se Općini koja, kako je naglasio, po ko zna koji put pomaže poljoprivrednicima, ljudima koji se bave poljoprivrednim razvojem općine na ruralnom području.

-Moja porodica se već tradicionalno bavi poljoprivredom. Veliko hvala Općini Centar, načelniku Bećireviću i Općinskom vijeću što su prepoznali naš rad. Do sada nisam bio u prilici da se bavim plasteničkom proizvodnjom, a sada mi je Općina to omogućila, dodao je Đokanović.

 

Na prijedlog pomenute stručne komisije općinski načelnik je donio odluku da plastenike dobije 11 poljoprivrednika i to: Beriz Omerović, Refik Omerović, Aldin Pandžić, Damir Spahić, Rasim Muharemović, Orhan Jusić, Nedeljko Đokanović, Halid Muharemović, Zejnil Muharemović, Mehmedalija Ramić i Esad Hujdur.

 

Općinsko vijeće je na 48. redovnoj sjednici održanoj 12. maja 2016. godine usvojilo izmjene i dopune budžeta Općine Centar za 2016. godinu, te izdvojilo dodatnih 15.000 KM kako bi plastenike dobio još veći broj osoba koje se žele baviti plasteničkom proizvodnjom.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti