Monitoring saniranih klizišta na području Soukbunara

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je zadužen za realizaciju i nadzor sanacije klizišta, je nakon okončanja procedure javne nabavke potpisao ugovor sa firmom „Winnner Project“ d.o.o. Sarajevo za monitoring na saniranim klizištima na području Soukbunara u općini Centar.
Monitoring saniranih klizišta na području Soukbunara

-Ugovorom je definisano da se u narednom periodu od godinu dana rade odgovarajuća kvartalna mjerenja na području Soukbunara kako bismo imali relevantne podatke o stanju saniranih klizišta od Urijan Dedine ulice, preko Jevrejskog groblja, Mrakuše, Trebevićke ulice, Cicinog hana do Hambine carine, koja pripada općini Stari Grad. Vrijednost ovog ugovora je 29.000 KM, a finansijer je Općina Centar, kazao je koordinator za klizišta Fuad Babić iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Planom monitoringa predviđeno je da se na području Soukbunara urade mjerenja eventualnih kretanja padine, stambenih i pomoćnih objekata, te mjerenja u dubljim slojevima zemlje. Sveukupno će biti postavljeni uređaji na 57 mjernih mjesta gdje će za mjerenja kretanja stambenih i pomoćnih objekata, kao i površine terena biti korišteni geodetski reperi, dok će za mjerenja u dubinskim slojevima zemlje biti napravljeno osam bušotina na dubini od deset do 18 metara u koje će biti ugrađene posebne inklinometarske cijevi.

 Na osnovu ovih mjerenja obaveza firme „Winnner Project“ je da sačini i dostavi preliminarne izvještaje nakon četiri, odnosno osam mjeseci monitoringa klizišta, dok će završni izvještaj napraviti nakon jednogodišnjeg monitoringa stanja terena na saniranim klizištima na području Soukbunara na osnovu čega će se dobiti potpuni podaci o stabilnosti ovog terena.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti