Obilježena godišnjica velike Pofalićke bitke

U organizaciji Udruženja „1. slavna - 111. viteška brigada“, a pod pokroviteljstvom Općine Novo Sarajevo, održana je 16. maja 2016. godine centralna manifestacija obilježavanja godišnjice velike Pofalićke bitke koja se odigrala na današnji dan ratne 1992. godine.
Obilježena godišnjica velike Pofalićke bitke

Tim povodom su delegacije svih nivoa vlasti i boračkih udruženja položile cvijeće ispred spomen-obilježja „Hum“, gdje su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast za 168 šehida i poginulih boraca čija imena su ispisana na tom spomeniku.

 

U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić i vijećnici Dževad Topić i Suvad Kerla, koji su položili cvijeće zajedno sa Vahidom Karavelićem, penzionisanim generalom i predsjednikom Udruženja generala BiH.

 

Nakon ovog je manifestacija nastavljena na sportskom igralištu Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine u Humskoj ulici.

 

Brigadir Habib Idrizović, jedan od učesnika ove slavne bitke i organizator otpora agresoru tokom opsade Sarajeva održao je kratak historijski čas i podsjetio na dane prije 24 godine kada su hrabri i umnogome slabije naoružani pripadnici Opštinskog štaba TO Novo Sarajevo, Regionalnog štaba TO, Zelenih beretki, Specijalnog odreda „Zagreb“ te pripadnici drugih vojnih formacija iz Pofalića, Velešića i ostalih dijelova grada u vojnoj akciji kodnog naziva „Grom“ uspjeli zaustaviti pripadnike bivše JNA i srpskih paravojnih formacija u namjeri da preko Novog Sarajeva, spajanjem linija Žuč - Pofalići sa tadašnjom kasarnom Maršal Tito i Grbavicom, preko Urijan Dedine ulice, Bostarića, Čoline kape i Trebevića presijeku opkoljeno Sarajevo na dva dijela.

 

U Pofalićkoj bici poginuli su branitelji Sarajeva Edin Krako Deba, Miralem Miradžija i Muris Đelkić Čičak.

 

Prisutnima su se također obratili nekadašnji komandant Prvog korpusa Armije R BiH Vahid Karavelić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo koji su govorili o značaju ove bitke za opstanak grada i države Bosne i Hercegovine. Osim godišnjice Pofalićke bitke, 16. maj se obilježava i kao Dan Općine Novo Sarajevo.

 

Na kraju manifestacije su predstavnici Udruženja „1. slavna - 111. viteška brigada“ uručili pehare i priznanja najistaknutijim pojedincima koji su dali doprinos u obilježavanju ovog važnog datuma, kao i najboljim učenicima srednjih i osnovnih škola koji su učestvovali u sportskim manifestacijama, te autorima najboljih literarnih radova.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti