Održana 48. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 12. maja 2016. godine održana je 48. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.
Održana 48. sjednica Općinskog vijeća Centar

Budžet Općine 47.870.885 KM

Općinsko vijeće je usvojilo izmjene i dopune budžeta Općine Centar za 2016. godinu, kao i izmjene i dopune Odluke o izvršavanju budžeta u ovoj godini.

Budžet Općine Centar za 2016. godinu koji je u usvojen u decembru prošle godinu bio je planiran u iznosu 41.672.400 KM, a sada nakon rebalansa iznosi 47.870.885 KM i veći je za 14,87%. Izmjenama i dopunama ovog najznačajnijeg finansijskog dokumenta Općine se pristupilo zbog usklađivanja tekućih prihoda prema novim saznanjima koji su povećani za 2.336.983 KM, kao i zbog potrebe da se izvrši konačan prenos neutrošenih sredstava iz prošle u ovu godinu i jedan njihov dio (u iznosu 3.861.503 KM) rasporedi na budžetske korisnike i već usvojene projekte za čiju realizaciju su potrebna dodatna sredstva.

Prilikom donošenja rebalansa budžeta predlagač je prihvatio, a Vijeće usvojilo većinu predloženih amandmana koje su uputili vijećnici. Shodno ranije usvojenoj odluci Općinskog vijeća kojom Općina Centar izražava interes za kupovinu objekta odmarališta u Neumu kojeg bi koristili pripadnici boračke populacije, učenici osnovnih škola, socijalne kategorije i građani treće životne dobi sa područja općine Centar, usvojen je amandman da se 994.064 KM izdvoji za kupovinu pomenutog objekta. Osim toga, prilikom usvajanja rebalansa općinskog budžeta odobreno je, između ostalog, 20.000 KM za projekte edukacije nezaposlenih i 10.000 KM za poslovni inkubator, te 20.000 KM za opremanje osnovnih škola sa područja Centra informatičkom opremom za djecu sa posebnim potrebama.

 

Ostvareno 342.192 KM prihoda od kamata na oročena sredstva Općine

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o investiranju raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2015. godinu prema kojem je ostvareno 342.192 KM prihoda od kamata koje su dale banke na oročena sredstva iz općinskog budžeta, što je za 14% više u odnosu na plan. Naime, prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina je obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu, ukoliko ona nisu utrošena za planirane namjene, i investirati ih isključivo u oročene depozite kod banaka. Po tom osnovu prethodnih godina Općina je ostvarivala značajan godišnji prihod novčanih sredstava koje je ulagala u projekte od općeg interesa.

Vezano za investiranje tih sredstava Općinsko vijeće je usvojilo zaključak da se pripreme prijedlozi izmjene Odluke o uslovima i načinu odobravanja kredita iz sredstava budžeta Općine Centar namijenjenih za razvoj i zapošljavanje u smislu da Općina u partnerskom odnosu sa bankama kreditira pod povoljnim uvjetima mala i srednja preduzeća i samostalne privrednike.

 

Interes Općine za izgradnju podzemne garaže na Bulevaru Franca Lehara

Vijećnici su primili k znanju informaciju Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove o urbanističko-tehničkim pokazateljima u vezi sa eventualnom izgradnjom planirane podzemne garaže na Bulevaru Franca Lehara. Naime, Izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar ''Marijin Dvor'' – II faza predviđeno je da se na lokaciji, površine 3.212 m2, izgradi javna garaža sa dvije podzemne etaže, kapaciteta 260 parking mjesta, s tim da površina iznad garaže ostaje u funkciji javne hortikulturno uređene parkovske površine opremljene elementima urbanog mobilijara.

U raspravi o ovoj temi vijećnici su naglasili da bi ta značajna investicija bila u interesu Općine Centar i shodno tome usvojena je inicijativa da nadležne službe sačine procjenu opravdanosti investicije i analizu drugih neophodnih aspekata izgradnje podzemne garaže čiji bi eventualni investitor bila Općina.

 

Spomenik 2. maj 1992. godine

Općinsko vijeće je primilo k znanju informaciju u vezi sa izradom idejnog rješenja za izgradnju spomenika 2. maj 1992. godine sa hronologijom aktivnosti od 2011. godine kada je Vijeće donijelo odluku da se raspiše javni poziv za izradu idejnog rješenja za izgradnju spomenika.

S tim u vezi Općinsko vijeće je iskazalo nezadovoljstvo što nije implementirana odluka po pitanju izgradnje spomenika 2. maj 1992. godine i zadužilo Službu za prostorno uređenje da pripremi prijedlog novog javnog poziva za izradu idejnog rješenja za izgradnju spomenika. Usvojen je i zaključak da se formira stručni odbor odnosno žiri za izbor najboljeg idejnog rješenja, u čijem sastavu bi sa 60% bili zastupljeni predstavnici struke, a sa 40% predstavnici Općinskog vijeća i boračkih organizacija. Također je zaključeno da se upriliči javna prezentacija najboljih radova. Konačnu odluku o izboru idejnog rješenja za izgradnju spomenika 2. maj 1992. godine donosi Općinsko vijeće na prijedlog žirija.

 

Stabilna bezbjednosna situacija na području Centra u 2015.

Vijećnicima je na ovoj sjednici prezentirana Informacija o stanju sigurnosti na području Policijske stanice Centar Sarajevo i aktivnostima policijskih službenika u 2015. godini. Uvodne napomene dao je načelnik Prve policijske uprave Fahrudin Halač i naglasio da je bezbjednosna situacija u Centru u prošloj godini bila stabilna, sa trendom poboljšanja u mnogim oblastima sigurnosti. Broj izvršenih krivičnih djela ima trend opadanja uz istovremeno povećanje broja rasvijetljenih krivičnih djela i broja prijavljenih lica naročito za zloupotrebu opojnih droga. Kad je riječ o javnom redu i miru, nije bilo težih posljedica narušavanja reda i mira, ali je i dalje veliki broj prekršaja prosjačenja i puštanja preglasne muzike u ugostiteljskim objektima. Iako je stanje sigurnosti saobraćaja ocijenjeno kao stabilno, istaknuto je da nije na zadovoljavajućem nivou s obzirom na porast broja saobraćajnih nesreća.

Pripadnici Policijske stanice Centar su poduzimali svakodnevne aktivnosti na rješavanju problema lokalne zajednice kroz uključivanje u rad savjeta mjesnih zajednica, školskih odbora, edukacija u vezi sa problematikom maloljetničke delinkvencije i drugo, što će i u narednom periodu biti među prioritetnim zadacima policije.

Vijećnici su iskazali pohvale i čestitke za rad policije i naglasili da će Općina Centar i ubuduće pružati podršku njenim aktivnostima i poboljšanju materijalno-tehničke opremljenosti u cilju što veće zaštite sigurnosti građana i njihove imovine.

Na ovoj sjednici je za vijećnike upriličena prezentacija o radu Kantonalne javne ustanove ''Disciplinski centar za maloljetnike'' i Službe za zbrinjavanje djece koja su izložena rizicima, a koja djeluje u sklopu Disciplinskog centra. Nakon prezentacije predsjedavajućem dr. Nedžadu Ajnadžiću uručena je zahvalnica ove kantonalne javne ustanove za dosadašnju podršku Općine Centar i Općinskog vijeća kao i za pruženu mogućnost da na ovoj sjednici predstave njihove aktivnosti i poteškoće sa kojima se susreću u radu.

 

Izbor članova radnih tijela

Dužnosti člana Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima razriješena je Zikreta Tubić i na to mjesto je izabran Mirsad Šebo. Dženita Kurtović izabrana je za člana i predsjednicu Komisije za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova umjesto Fadile Bošnjak koja je razriješena te dužnosti. Umjesto Rusmira Avdića za člana Komisije za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova izabrana je Irma Zuko. Sead Srna je razriješen članstva u Komisiji za obrazovanje i umjesto njega izabrana je Vildana Baćinović. Dužnosti člana Komisije za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa razriješen je Zlatan Saler i na njegovo mjesto izabran je Alen Krupalija. Igor Kamočaji je razriješen dužnosti člana i predsjednika Komisije za energetsku efikasnost i umjesto njega izabran je Ognjen Minić.

 

Usvojena je i Odluka o visini naknade za predsjednike i članove upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama čiji je osnivač Općina Centar – Centru za kulturu Sarajevo i Centru za sport i rekreaciju Sarajevo.

 

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o radu Pravobranilaštva Općine Centar za 2015. godinu.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti