Općina Centar podržava ''Forum parlamentaraca BiH 1990''

Općina Centar je za podršku u realizaciji projekata nevladinih organizacija tokom ove godine putem Službe za obrazovanje, sport i kulturu i Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje, izdvojila 430.000 KM.
Općina Centar podržava ''Forum parlamentaraca BiH 1990''

Iz ovih sredstava je odobreno 10.000 KM za podršku u radu udruženju ''Forum parlamentaraca BiH 1990''. Tim povodom su 12. maja 2016. godine načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i zamjenik predsjednika Foruma parlamentaraca Miro Lazović potpisali protokol o realizaciji ovih sredstava koja će biti iskorištena za obilježavanje državnih praznika i značajnih datuma vezanih za historiju Bosne i Hercegovine, poput obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

-Želim da se zahvalim Općini Centar i načelniku Dževadu Bećireviću što je jedan od rijetkih koji je shvatio značaj aktivnosti Foruma parlamentaraca, organizacije koja čuva tradiciju na vrijeme sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organizaciju parlamentaraca koji su u tim teškim i sudbonosnim vremenima za BiH donijeli odluku o referendumskom pitanju na kojem su se građani izjasnili da žele Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i samostalnu državu, kazao je Lazović.

 

Osnivačka skupština ''Foruma parlamentaraca BiH 1990'' održana je u Sarajevu 24. aprila 1999. godine, a okuplja nekadašnje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Republike Bosne i Hercegovine iz prvog saziva 1990-1996. godine i koji su, između ostalog, 25. januara 1992. godine donijeli Odluku o referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine. Na osnovu rezultata referenduma BiH je dobila svoju nezavisnost i međunarodno priznanje. Miro Lazović je aktuelni vijećnik Općinskog vijeća Centar, a obavljao je dužnost predsjednika Skupštine RBiH u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

 

Današnjem potpisivanju protokola je prisustvovala i Zakira Šero, pomoćnica načelnika za obrazovanje, sport i kulturu Općine Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti