Završeni radovi na sanaciji klizišta u naselju Lasac na Nahorevu

Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka okončali su radove na sanaciji klizišta u naselju Lasac na Nahorevu (Mjesna zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo“). Projekat je finansirala Općina Centar u iznosu od 45.850 KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo bio zadužen za realizaciju i nadzor projekta.
Završeni radovi na sanaciji klizišta u naselju Lasac na Nahorevu

Prema glavnom projektu, kojeg je uradila firma „Winner Project“ iz Sarajeva, tokom sanacije ovog klizišta položeno je po 300 metara cijevi za odvod i drenažu, te su  ugrađena reviziona okna radi lakšeg čišćenja i održavanja sistema. Također je izgrađena betonska kaptaža za prihvat vode sa izvorišta koja je glavni uzrok pojave klizišta zbog čega je došlo do oštećenja na nekoliko stambenih objekata, potpornih zidova, pomoćnih objekata i pristupnoj saobraćajnici. Na kraju radova višak materijala odvezen je na gradsku deponiju, a teren je uređen kao prije izvođenja radova. Izradu glavnog projekta je također finansirala Općina Centar sa gotovo 22.000 KM.

 

Na osnovu projekta monitoringa ovog klizišta, koji je također izradila firma „Winner Project“, pratit će se stanje na ovom terenu kako bi se mogla izvršiti procjena uspješnosti izvedenih radova.

 

-Nakon završetka radova na sanaciji klizišta u naselju Lasac u saradnji sa Općinom Centar planiramo realizovati još dva projekta sanacije klizišta na području Nahoreva i to kod džamije i lokalnog mezarja „Kokorovac“. Nakon što potpišemo ugovor sa Općinom krećemo u proceduru javnih nabavki za realizaciju ovih projekata, kazao je Fuad Babić, koordinator za klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti