Započeli radovi na sanaciji klizišta u ulicama Pećina i Urijan Dedina na Soukbunaru

U utorak 10. maja 2016. godine radnici firme „TB Inženjering“ iz Breze, odabrani putem javnog poziva kao najpovoljniji izvođač radova, započeli su sanaciju klizišta u ulicama Pećina kod broja 31 i dijela Urijan Dedine ulice.
Započeli radovi na sanaciji klizišta u ulicama Pećina i Urijan Dedina na Soukbunaru

-Planirano je da se uradi novi drenažni sistem, armirano-betonske potporne konstrukcije, te ugradnja šipova, dok će u Urijan Dedinoj ulici biti izgrađena armirano-betonska kontra ploča. Ukupna investiciona vrijednost ovog projekta je oko 400.000 KM čiji je investitor Općina Centar. Završetak radova je planiran u roku od 90 dana, objasnio je Fuad Babić, koordinator za klizišta Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je realizator i nadzor ovog projekta.

 

Prema glavnom projektu, kojeg je uradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu, uzroci pojave klizišta na ovom području su geološka građa tla sa lošim geomehaničkim svojstvima, strmina terena, te podzemne vode. Izradu glavnog projekta je također finansirala Općina Centar u iznosu od 17.850 KM.

 

Institut za geotehniku i geologiju je također uradio i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon sanacije kako bi se mogla procijeniti uspješnost izvedenih radova.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti