Premijera dokumentarnog filma „Humanisti i heroji“

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, u četvrtak 5. maja 2016. godine u prepunom Domu mladih na Skenderiji održana je premijera dokumentarnog filma „Humanisti i heroji – Uloga Sarajevo Taxija u odbrani Bosne i Hercegovine 1991-1996. godine“. Realizaciju projekta pomogla je i Općina Centar sa 10.000 KM.
Premijera dokumentarnog filma „Humanisti i heroji“

U ime Općine Centar, kao zlatnog sponzora ovog filma, prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić koji je i koproducent filma, dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba, pomoćnica općinskog načelnika za lokalnu samoupravu Mirsada Lingo i vijećnik Suvad Kerla.

 

Dokumentarni film autorice Esme Velagić snimljen je u organizaciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti BiH „Haber“ iz Sarajeva, a govori o herojskoj borbi i nesebičnom doprinosu sarajevskih taksista u odbrani naše zemlje tokom minulog, odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini.

 

U ovom filmu prikazani su autentični dokumenti i izjave preživjelih svjedoka koji pričaju o detaljima koji su mnogima bili nepoznati, a trebaju se i znati i spomenuti jer je herojsko učešće taksista u odbrani BiH činjenica. 144 hrabra taksista heroja izgubilo je život u odbrani BiH, 15 njih nosioci su najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, a pet ulica u glavnom gradu BiH nosi ime po hrabrim herojima. U filmu su prikazane priče o njihovim herojstvima i životnim sudbinama.

 

Predsjedavajući Ajnadžić čestitao je svim građanima sa područja središnje gradske općine Dan Općine Centar i kazao da je ponosan što je Općina Centar zlatni sponzor ovog izuzetno vrijednog projekta čiji je cilj da nove generacije bolje upozna sa onim što se dešavalo na našim prostorima u ne tako dalekoj prošlosti.

 

-Želim ovdje kazati da su općinski načelnik Dževad Bećirević i Općinsko vijeće jako zadovoljni i ponosni što smo stali iza ovog projekta koji govori o herojstvu taksista, ponosnih branitelja ovog grada. Od srca čestitam svima, posebno produkciji „Haber“ i želim reći da sam ponosan što smo protekle četiri godine podupirali ovakvu vrstu projekata i siguran sam da ćemo to nastaviti i u budućnosti, kako se historija nikada ne bi zaboravila, naglasio je Ajndažić. 

 

U ime općinskog načelnika Dževada Bećirevića prisutnima se obratio njegov savjetnik Mustafa Resić koji je kazao da zasluge taksista u narodnooslobodilačkoj i antifašističkoj borbi za slobodu ove zemlje nikada ne smijemo zaboraviti.

 

-Općina Centar ima tradiciju da podržava ovakve projekte koji osvjetljavaju trnovit put dramatične odbrane naše lijepe države BiH. Čestitamo produkciji „Haber“ na intelektualnoj i moralnoj hrabrosti da pravi projekte koji govore istinu o nama, istinu o našoj borbi. Vrhunac patriotizma sarajevskih taksista ostavio je snažan pečat u povijesti našeg grada i zemlje tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu o čemu vjerodostojno svjedoči činjenica da su 144 pripadnika Udruženja „Sarajevo taxi“ dali život na prvim linijama odbrane opkoljenog grada, a mnogi od njih su dobili različita vojna priznanja među kojima se posebno ističe da je 15 taksista odlikovano najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“. Sarajevo je u povijesti mnogo puta poharano, opljačkano, spaljeno, mnoge su vojske bile i prošle kroz Sarajevo, ostavile pustoš, kuge, duge bolesti i požare, a samo ovaj put od 1992.-1995. godine zahvaljujući i velikom učešću sarajevskih taksista, Sarajevo je prvi put u povijesti nepokoren i neosvojen grad, istakao je Resić.

 

Nakon premijere filma uručene su zahvalnice Udruženja „Haber“ za sveukupni doprinos u širenju i očuvanju istine o dešavanjima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Zahvalnice su, između ostalih, uručene načelniku Dževadu Bećireviću, koju je u njegovo ime preuzeo savjetnik Resić, te predsjedavajućem Općinskog vijeća dr. Nedžadu Ajnadžiću.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti