Svečano obilježen Dan Odreda ''Soukbunar''

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe te minutom šutnje delegacije Općine Centar i boračkih udruženja su 5. maja 2016. godine kod spomen-obilježja ''Debelo brdo'' u Trebevićkoj ulici započeli manifestaciju obilježavanja Dana Odreda teritorijalne odbrane ''Soukbunar'' čiji su borci dali ogroman doprinos u odbrani Sarajeva.
Svečano obilježen Dan Odreda ''Soukbunar''

U obilježavanju godišnjice formiranja ove jedinice Armije RBiH učestvovali su i stanovnici Soukbunara, općinski vijećnici, te učenici osnovnih škola ''Hasan Kaimija'' i „Vladislav Skarić“, kao i članovi sekcije mladih Udruženja boraca „Bosnae Zelene beretke“ iz Vogošće.

 

 

U ime općinskog načelnika Dževada Bećirevića prisutnima se obratio njegov savjetnik Mustafa Resić koji je kazao da se danas nalazimo na ovom mjestu s namjerom da obilježimo vrijeme u kome su ispisane nove stranice moderne historije Bosne i Hercegovine.

 

–Podsjetimo se da su linije Zlatišta, Vranjača, Debelog brda do Jevrejskog groblja bile poprište najžešćih borbi i granatiranja. Najbolje o tome svjedoče tragovi na kamenim spomenicima Jevrejskog groblja koje datira posljednjih 450 godina. Moramo se zahvaliti našim poginulim i poštovati žive heroje Armije i MUP-a RBiH zahvaljujući čijoj borbi ovaj grad po prvi put u svojoj dugoj historiji nije osvojen, kazao je Resić.

 

 

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić je istakao da dužno poštovanje na ovom svetom mjestu pripada prije svega onima koji su učestvovali u časnoj borbi za Soukbunar, Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu i koji su odbranili njenu slobodu, integritet i čast.

 

–Našim braniocioma čestitam od srca što su prepoznali da je BiH i njen narod ugrožen 1992. godine. Treba da kažemo, posebno zbog ovih mladih ljudi koji su danas sa nama, da mi našim okupljanjem želimo učvrstiti mir i prosperitet ove države, posebno zbog 106 imena koja su uklesana na ovo spomen-obilježje. Također nećemo dopustiti da se naše majke šehida i poginulih boraca nazivaju pogrdnim imenima, jer su one dale najvrijednije u svom životu za odbranu države Bosne i Hercegovine, kazao je Ajnadžić.

 

 

Osim ove centralne manifestacije za dostojanstveno obilježavanje Dana Odreda teritorijalne odbrane ''Soukbunar'' također je u prostorijama Osnovne škole „Hasan Kaimija“ za učenike ove i OŠ „Vladislav Skarić“ održan historijski čas, dok je delegacija Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana“- mjesni odbor Soukbunar položila cvijeće na šehidskom mezarju „Vilin potok“ i ispred spomen-ploče postavljene u dvorištu Mjesne zajednice „Soukbunar“.

 

Proslavi na Soukbunaru su također prisustvovali Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave i Mirsada Lingo, pomoćnica načelnika za lokalnu samoupravu općine Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti