Ajnadžić ugostio predstavnike Roma sa Gorice

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, u četvrtak 5. maja 2016. godine, ugostio je predstavnike Romskog informativnog centra (RIC) Dervu Sejdića i Muhameda Hasanovića koji su posjetili Općinu Centar u ime Roma koji pretežno žive na Gorici.
Ajnadžić ugostio predstavnike Roma sa Gorice

Ovom prilikom je razgovarano o pomoći Općine Centar kod legalizacije individualnih stambenih objekata za ovu populaciju.

 

- U romskom naselju na Gorici imamo oko 30 stambenih jedinica bez izdate upotrebne dozvole, dok je desetak kuća dobilo urbanističku saglasnost kojima je prestalo važenje. Njihovi vlasnici ili korisnici zbog ovoga ne mogu ostvariti nikakva prava jer nemaju dokaza o vlasništvu. Stoga smo sa predsjedavajućim Ajnadžićem razgovarali o pokretanju zajedničkog projekta legalizacije stambene izgradnje naše populacije na Gorici. Mi kao udruženje nemamo mogućnosti da ovaj projekat pokrenemo sami stoga je potrebno da u saradnji sa Općinom Centar pokrenemo u fazama projekat koji predstavlja jedan od najvećih prioriteta romskih stanovnika sa Gorice, kazao je Sejdić iz Udruženja „Kali Sara-Romski informativni centar“.

 

 

Također je razgovarano o poboljšanju obrazovanja romske djece, na što je Ajnadžić kazao da Općina Centar godinama finansijski podržava projekte namijenjene redovnom obrazovanju ove populacije.

 

–Općinskom vijeću sam podnio inicijativu da se u budžetu Općine Centar izdvoji iznos od 10.000 KM za potrebe dokvalifikacije ili prekvalifikacije romske populacije iz Centra. U Općini Centar voljni smo nastaviti podržavati projekte boljeg obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite romske populacije, posebno u projektima kojim su namijenjeni povećanja broja romske djece u školama i održanju kontinuiteta njihovog obrazovanja, naveo je Ajnadžić.  

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti