Održan prvi muzički festival za djecu predškolskog uzrasta

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar u velikoj sali Centra za kulturu održan je prvi muzički festival za djecu predškolskog uzrasta pod nazivom „Eci peci pec, ti si mali zec“.
Održan prvi muzički festival za djecu predškolskog uzrasta

Svjedoci smo sve većeg sistemskog izbacivanja umjetnosti iz obrazovnih školskih programa, što može imati dalekosežne posljedice na razvoj dječije kreativnosti. Kada govorimo o dječijoj kreativnosti i njenoj prirodi, još smo na prilično nesigurnom tlu i zato je svaki pokušaj i svako traganje u području ljudske kreativnosti vrijedno napora i pažnje. Obrazovati mladu populaciju, danas je civilizacijski problem koji ide u korak sa formiranjem kulturne i produhovljene mlade ličnosti.

 

Cilj organizacije ovakvog muzičkog festivala je vratiti djeci, nastavnicima i vaspitačima dječju pjesmu. S tim u vezi JU Centar za kulturu „Sarajevo“ povodom Dana Općine Centar održala je pomenuti dječiji muzički festival za djecu predškolskog uzrasta. Autori tekstova i muzike su Rahmana Kolenda, Amir Talić, Muhidin Šarić, Mirsad Bećirbašić, Ognjenka Mikavica, Edina Gafić i Senad Bostandžić. Likovni dizajn festivala uradila je Nermina Fočak, dok je za tehničku realizaciju bio zadužen Rešad Hadžibajrić. Voditeljica festivala bila je glumica Ajla Cabrera, a pjevali su mališani hora i solisti JU Djeca Sarajeva „Eci peci pec”.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti