Otkrivena spomen-ploča posvećena svim herojima opkoljenog Sarajeva

U prisustvu velikog broja građana, članova boračkih organizacija, porodica šehida i poginulih boraca, ratnih saboraca, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar u srijedu 4. maja 2016. godine načelnik Općine Dževad Bećirević je zajedno sa Feridom Sakić, majkom šehida otkrio spomen-ploču koju je Općina Centar postavila u znak sjećanja na bitke vođene 2. maja 1992. godine kod mosta Skenderija. Ovom prilikom su prisutni položili crvene ruže ispred novootkrivene spomen-ploče, učenjem Fatihe i minutom šutnje, te puštanjem bijelih golubica kao simbolom mira, odali dužnu počast poginulim našim najboljim sinovima.
Otkrivena spomen-ploča posvećena svim herojima opkoljenog Sarajeva

Načelnik Bećirević je kazao da je ova spomen-ploča postavljena povodom Dana Općine Centar i tu će se nalaziti do izgradnje spomen-obilježja, što je već dogovoreno sa predstavnicima boračkih organizacija i u toku je odabir idejnog projekta.

 

–Novo spomen-obilježje će biti centralno obilježje za Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Imamo mnogo manjih spomen-obilježja i mišljenja sam da naši poginuli saborci zaslužuju da imaju zajedničko reprezentativno obilježje, kazao je Bećirević.

 

Ferida Sakić je kazala da je njen sin imao samo 23 godine, jedan mjesec i jedan dan kada je poginuo.

-Ja sam ponosna što sam majka takvog djeteta. Teško se nositi sa tim posljednje 24 godine, ali sam istrajala. Drago mi je što smo danas otkrili ovu spomen-ploču u znak sjećanja na našu mladost koja je dala svoje živote za naš narod i grad, naglasila je Sakić, čiji je sin Ademir Sakić Džemica poginuo u neposrednoj blizini novootkrivene spomen-ploče tokom majskih borbi 1992. godine protiv mnogo opremljenijeg i nadmoćnijeg neprijatelja.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti