Svečana sjednica povodom Dana Općine Centar

Povodom obilježavanja Dana Općine Centar u velikoj sali Općine u srijedu, 4. maja 2016. godine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić. Osim vijećnika, predstavnika općinskog organa uprave predvođenih načelnikom Dževadom Bećirevićem, te boraca i članova porodica poginulih branitelja, svečanom skupu prisustvovao je i predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Suljo Agić, kao i predstavnici drugih nivoa vlasti i ostali gosti.
Svečana sjednica povodom Dana Općine Centar

Prvih dana maja 1992. godine u ovom gradu je pisana historija BiH. Tada, 2. maja napadnuta je zgrada Predsjedništva BiH i agresorske snage su izvršile državni udar. Zahvaljujući hrabrim borcima odbranjena je tada Općina Centar, Predsjedništvo, grad Sarajevo i država Bosna i Hercegovina. U doba brutalne i otvorene agresije na međunarodno priznatu, suverenu i nezavisnu državu BiH, samo u Sarajevu za 1425 dana ubijeno je više od 11.500 ljudi, od toga više od 1.600 djece. Djeca su ubijana sa okolnih brda, mučki, u učionicama, za ručkom, u igri, na sankanju, sa igračkom u ruci, najčešće sa osmijehom na licu. U Sarajevu je za vrijeme agresije teže i lakše ranjeno više od 60.000 naših sugrađana. Ova zemlja odbranjena je podvizima hiljada njenih usnulih sinova koji su se svojom plemenitošću i hrabrošću uzdigli do primjera budućim naraštajima. Oni nisu mrtvi, oni su živi, i svjedoci su istine i pravde, sila bez koje bi nam zemlja pod nogama propala a nebo nam se sručilo na glavu.

 

Nakon intoniranja državne himne učesnici sjednice odali su počast šehidima i poginulim borcima, kao i svim drugim žrtvama agresije.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je uputio riječi dobrodošlice svim gostima, a svim građanima općine Centar čestitao Dan Općine.

-Općinsko vijeće se raduje ovom svečanom danu, a ja želim u ime Organizacionog odbora kazati da smo pripremili za sve građane općine Centar veoma interesantan i sadržajan program sa kojim želimo poslati jasnu poruku u nekoliko pravaca. Želimo poslati poruku mladima i ohrabriti ih da njihov prostor jeste u općini Centar, u gradu Sarajevu i državi BiH. Želimo poslati poruku svim građanima da ćemo učiniti sve da obezbijedimo adekvatnu sigurnost na području općine Centar i da ćemo stvarati još bolje uvjete da odamo priznanje svima onima koji su dali život za odbranu BiH, njen suverenitet i integritet i svakako svim patriotama koji su učestvovali u odbrani općine Centar, grada Sarajeva i države BiH. U ime Organizacionog odbora i u ime Općinskog vijeća čestitam svim građanima i svim prisutnim u sali Dan Općine Centar i neka Općina Centar bude danas bolja nego što je bila jučer, a želim vjerovati da će sutra biti već bolja nego što je bila danas, kazao je Ajnadžić.

 

Čestitke za Dan Općine uputio je i načelnik Bećirević koji je podsjetio prisutne na 24 godine koje su prošle od dana kada se odigrala presudna bitka za odbranu glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.

-Nakon napada na naš grad, više nije bilo povratka. To je trenutak u kojem su lokalne patriote, bez oružja i sa hrabrim srcem, pokazale napadaču da su po svaku cijenu spremni braniti svoje porodice i kućni prag. Svakog dana sve jači, borci su kretali u nove i odlučujuće bitke, svaka je značila korak više do poraza neprijatelja. Zbog toga, svim borcima hvala, a za porodice koje su izgubile svoje najmilije svaka riječ bi bila neprimjerena. Svi događaji organizovani u povodu 2. maja za mene su posebno emotivni. Ovo je prilika da se podsjetimo, da više razgovaramo i da iznesemo svoja sjećanja na te ratne dane. Mi u Općini Centar imamo posebnu senzibilnost prema pripadnicima boračke populacije i trudimo se da pomognemo, onoliko koliko je u okviru naših mogućnosti, a tako ćemo nastaviti raditi i dalje. Neka je rahmet i vječni mir šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji su svoje živote dali za odbranu jedine domovine. Neka djecu naših boraca i sve naše građane osvjetljava put nade, dobra i napretka u svim vremenima koja dolaze, istakao je Bećirević.

 

Na svečanoj sjednici su ovogodišnjim dobitnicima uručena priznanja Općine Centar. Tako je bivši vijećnik u Centru Muhamed Hamo Cocalić posthumno odlikovan Plaketom sa zlatnim ljiljanima za nesebičan doprinos u odbrani od agresije i izgradnji mira i lokalne zajednice. Povelju sa zlatnim ljiljanima, priznanje koje se dodjeljuje za doprinos u odbrani Sarajeva i BiH dobili su Dino Kapo, Esad Bašić i Željko Panić. Osnovna škola „Musa Ćazim Ćatić“ dobitnik je Povelje sa grbom Općine Centar za postignute rezultate u odgojno obrazovnom radu, a to priznanje dobila je i prim. dr. Šefika Delić-Hasanbegović za izuzetno zalaganje i doprinos u liječenju djece. Zahvalnica sa grbom Općine Centar dodijeljena je Senadi Jamaković za afirmaciju volonterskog rada u lokalnoj zajednici.

 

Načelnik Bećirević je policajcima Ibrahimu Islamoviću, Senibu Musliću i Fahrudinu Halaču zbog izuzetnih zasluga uručio priznanja.

 

Zahvalnice Koordinacionog odbora boračkih organizacija općine Centar, a koje je uručio Enver Krluč, dobili su predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, Nedžad Škrijelj i Senad Alić.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti