Održana 47. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 28. aprila 2016. godine održana je 47. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić.
Održana 47. sjednica Općinskog vijeća Centar

Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta u prošloj godini

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar u 2015. godini sa pratećim izvještajem o realizaciji projekata. Ukupno ostvareni prihodi i primici u prošloj godini iznosili su 44.804.807 KM, a izdaci 25.861.934 KM, tako da se razlika ostvarenih prihoda, primitaka i izdataka koja iznosi 18.942.873 KM raspoređuje u ovogodišnji budžet.

 

U raspravi je naglašeno da je općinski budžet i u prošloj godini bio stabilan i da je ostvareno dva miliona konvertibilnih maraka više od plana te da ukupni prihodi u 2015. godini gotovo u cjelosti predstavljaju vlastite prihode Općine. Prihvatajući izvještaj o izvršenju budžeta vijećnici su istakli da je u prošloj godini urađeno nekoliko veoma značajnih projekata kao što su otvaranje Centra za zdravo starenje, sanacija klizišta i izgradnja stepeništa u Velikom parku i Pruščakovoj ulici...

 

Također je ukazano da bi ubuduće trebalo činiti napore da se značajnije smanjuje iznos neutrošenih sredstava koja se prenose u narednu budžetsku godinu, što podrazumijeva izradu sveobuhvatne analize objektivnih i subjektivnih uzroka te prijedloge mjera za poboljšanje učinka realizacije planiranih projekata.

 

Inače, od sume neutrošenih sredstava 43,69% čine sredstva civilne zaštite za posebne namjene za zaštitu od prirodnih i drugih nepogoda, tako da je procent realizacije budžeta (bez navedenih sredstava civilne zaštite) iznosio 72,01%. Neutrošena sredstva iz 2015. godine  rasporedit će se za već odobrene programe i projekte koji nisu realizirani kao i za nove korisnike u okviru postojećih programa.

 

 

Raspored sredstava od odštete za osiguranu imovinu Općine

Na ovoj sjednici je usvojena Odluka o rasporedu sredstava koja će se naplatiti od ''Sarajevo-osiguranja'' za štetu na osiguranoj imovini Općine Centar koja je nastala 7. februara 2014. godine kada je tokom protesta građana zapaljena zgrada Općine.

 

Naime, Općinsko vijeće je na 45. sjednici održanoj 15. marta ove godine donijelo odluku da prihvati ponudu ''Sarajevo-osiguranja'' d.d. Sarajevo o visini odštete na osiguranoj imovini Općine Centar u iznosu 2.005.936,79 konvertibilnih maraka te da se taj iznos isplati Općini u mjesečnim ratama od 100.000 KM počevši od 4. aprila 2016. godine. Shodno tome, pomenuta sredstva se raspoređuju u općinski budžet na transfer za posebne namjene - rezervu civilne zaštite i to u ovoj godini 900.000 KM i u 2017. godini 1.105.936,79 KM.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo rješenja o preuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta od Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Medžlisa Islamske zajednice u korist Općine Centar radi privođenja krajnoj namjeni - izgradnje kolektivne garaže na lokalitetu Merhemića trga u skladu sa Regulacionim planom Ciglane. Vijeće je usvojilo zaključak kojim se dozvoljava obnova postupka okončanog pravosnažnim rješenjem Općinskog vijeća Centar od 24.11.2010. godine koji se odnosi na preuzimanje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu Kromolj u svrhu izgradnje saobraćajnice sa oznakom ''R-H'' u skladu sa Regulacionim planom Jagomir II. Vijeće je donijelo i rješenje za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenog stambenog objekta u Ulici Abdurahmana Muharemije 40.

 

Projekt izgradnje skloništa odnosno garaže ispod igrališta FIS-a

Usvojena je Odluka o međusobnim odnosima između Općine Centar i JU Centar za sport i rekreaciju Sarajevo u vezi sa izgradnjom dvonamjenskog objekta (sklonište/parking/garaža) na lokalitetu ispod igrališta Sportskog centra FIS. Općina Centar će sa 700.000 KM finansirati ovaj projekt izgradnje objekta koji će se graditi kao sklonište, a u miru koristiti kao garaža, a poslove realizacije povjerava Centru za sport i rekreaciju Sarajevo (čiji je Općina Centar osnivač) koji upravlja Sportskim centrom FIS. Pomenuti objekt će biti sastavni dio Sportskog centra FIS, a Općina Centar kao investitor i na kojeg glasi urbanistička saglasnost i građevinska dozvola, nakon izgradnje objekta će se uknjižiti kao vlasnik. Vijeće je ovlastilo općinskog načelnika da u ime Općine zaključi ugovor sa Centrom za sport i rekreaciju kojim će se bliže urediti prava i obaveze obje strane u vezi sa izgradnjom i korištenjem pomenutog objekta.

 

Usvojen Program zimskog održavanja ulica do 2020. godine

Vijeće je usvojilo Program zimske službe na području općine Centar za period od 2016. do 2020. godine. Riječ je održavanju lokalnih i nekategorisanih saobraćajnica u Centru u vrijeme zimske sezone koja traje od 15. novembra tekuće do 15. marta naredne godine, kako bi se obezbijedio stalan, nesmetan i siguran promet na cestama. Na osnovu ovog programa bit će proveden postupak izbora izvođača radova za redovno održavanje saobraćajnica u Centru u zimskim uslovima koje će finansirati Općina.

 

Zakup poslovnih prostora

Općinsko vijeće je donijelo odluke da, na osnovu javnog oglašavanja, dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije Općine Centar na sljedećim adresama: Čekaluša 10 (površine 14 kvadrata po cijeni 13,50 KM/m2 mjesečno); Ćemaluša 2 (površine 12,8 kvadrata po cijeni 20 KM/m2); Ferhadija 1 u dvorištu (površine 14 kvadrata po cijeni 30 KM/m2); Himze Polovine 47 (površine 63 kvadrata po cijeni 6,50 KM/m2). Vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije u ulicama: Maršala Tita 12 (površine 67 kvadrata po cijeni 24 KM/m2 mjesečno za uslužni dio i 12 KM/m2 za magacin) i Sutjeska 24 (površine 55 kvadrata po cijeni 12 KM/m2 za uslužni dio i 6 KM/m2za magacin), i to pod uslovom izmirenja duga prethodnog zakupca za zakupninu. Neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeljene su u petogodišnji zakup i poslovne prostorije u Ulici Mehmed-paše Sokolovića 12 (površine 22 kvadrata po cijeni 6 KM/m2 mjesečno).

                                      

Vijećnici su na ovoj sjednici uputili brojne inicijative i pitanja.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti