Posjeta Centru za zdravo starenje

Članovi Komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi, koja je radno tijelo Općinskog vijeća Centar Sarajevo, posjetili su novootvoreni Centar za zdravo starenje u Ulici maršala Tita 12.
Posjeta Centru za zdravo starenje

 U ovoj posjeti su bili predsjednica Komisije Zora Ostojić i članovi Salko Ćurevac, Ajla Smailagić, Ramiz Špago, Vera Erbez, Amela Kekić i Midhat Šogolj.

Pomenuta komisija bila je aktivno uključena u ovaj projekt namijenjen građanima treće životne dobi koji stanuju na području središnje sarajevske općine, pratila tok radova na adaptaciji prostorija i pružala podršku ostalim aktivnostima vezanim za otvaranje Centra za zdravo starenje.

Prilikom posjete održan je i sastanak sa predsjednicom nedavno osnovanog Savjeta Centra za zdravo starenje Tatjanom Žarković-Tafro, zamjenicom predsjednice Enisom Ćućilović i koordinatoricom projekta Varjom Nikolić, koje su upoznale članove Komisije o radu i aktivnostima u Centru. Atmosfera u Centru za zdravo starenje ih je prijatno iznenadila, jer su prostorije bile ispunjene većim brojem članstva.

U razgovoru su članovi Komisije dali poseban akcent na osobe treće životne dobi koje su u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji, a posebno one kojima je potrebna kućna njega. Jedan od prijedloga bio je da se članovi Centra za zdravo starenje uključe volonterski u pružanje pomoći njihovim bolesnim i nepokretnim komšijama. Posebno su naglasili da će se izmjenama i dopunama budžeta Općine Centar za 2016. godini namjenska sredstva Crvenom križu/krstu usmjeriti za pružanje pomoći i njege starih i nepokretnih osoba. Na kraju sastanka zaključeno je da se nastavi sa ovakvom vrstom saradnje u budućnosti. 

Podsjećamo da je u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu, 18. januara 2016. godine svečano  otvoren Centar za zdravo starenje u općini Centar. Od tada se u prostorije Centra javilo gotovo 500 naših sugrađana treće životne dobi kako bi se uključili u aktivnosti koje se realizuju. Podsjećamo, Općina Centar je za uređenje i opremanje Centra uložila pola miliona maraka. Radno vrijeme Centra za zdravo starenje je od 9 do 15 sati svaki radni dan.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti