Kruh i mlijeko za penzionere

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, već dugi niz godina u okviru kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva realizira projekt ''Kruh i mlijeko za penzionere'' u okviru kojeg obezbjeđuje po 50 maraka mjesečno za više od 400 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – kruha i mlijeka.
Kruh i mlijeko za penzionere

 Kako bi što više naših starijih sugrađana koji su u stanju socijalne potrebe dobilo ovu vrstu pomoći, na prijedlog Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, a na inicijativu Komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi koju je usvojilo Općinsko vijeće Centar, općinski načelnik je donio izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu stalne novčane pomoći penzionerima u stanju socijalne potrebe i licima starijim od 60 godina koja nemaju nikakva primanja.

Izmjenama je omogućeno da ovu vrstu pomoći dobiju socijalno ugroženi penzioneri kao i osobe bez primanja koje su starije od 60, a ne od 65 godina kako je to bilo ranije. Jedan od kriterija do sada je bio da ukupan prihod domaćinstva ne može biti veći od 326 KM (minimalna penzija), dok je sad taj cenzus povećan na 350 KM. Izvršene su i izmjene kod propisane kvadrature stana u kolektivnim i individualnim stambenim objektima gdje žive ove socijalno ugrožene kategorije.

Služba za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica je objavila Poziv penzionerima sa područja općine Centar koji imaju minimalnu penziju i licima bez primanja koja su starija od 60 godina. Poziv je dostupan na oglasnim pločama svih 15 mjesnih zajednica općine Centar.

U budžetu Općine Centar za 2016. godinu za projekt ''Kruh i mlijeko za penzionere'' obezbijeđeno je 278.000 konvertibilnih maraka. Ovu vrstu pomoći trenutno koristi 359 penzionera i 48 lica starijih od 60 godina.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti