Predstavnici Općine Centar posjetili Jevrejsku opštinu Sarajevo

Povodom velikog jevrejskog praznika Pesaha, čije obilježavanje su Jevreji širom svijeta započeli u petak navečer, delegacija Općine Centar koju je predvodio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća zajedno sa svojim zamjenikom Slavenom Kovačevićem i vijećnicima su u srijedu 27. aprila 2016. godine posjetili Jevrejsku opštinu Sarajevo gdje su ih ugostili Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH i Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine.
Predstavnici Općine Centar posjetili Jevrejsku opštinu Sarajevo

 Domaćini su se zahvalili svojim gostima na posjeti i ukazali su na činjenicu da, iako sjedište Jevrejske opštine nije na području centralne gradske općine, ipak Općina Centar do sada je najviše pomagala ovu zajednicu kada joj je to najpotrebnije, čime je pokazala da ih doživljava kao potpuno ravnopravne građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

– Zahvaljujući finansijskoj podršci, koju nam je između ostalih, pružila i Općina Centar uspjeli smo sanirati klizište na starom Jevrejskom groblju na Borku. Nažalost, sada na tom lokalitetu imamo problem sa narkomanima koji se tu okupljaju i stoga smo morali angažovati čuvara groblja. Općina Centar je također finansijski pomogla i obilježavanje 450. godišnjice dolaska Jevreja na ovo područje. Tokom 2014. godine je u našoj zajednici rođeno 10 beba, što nije bio slučaj deset prethodnih godina, i ovo nam govori da naši mladi žele nastaviti živjeti u ovom gradu. Mi smo ponosni na činjenicu da u ovoj zemlji nije zabilježen slučaj antisemitizma, kako je navedeno u izvještajima američke vlade, kazao je Finci.

Ajnadžić je kazao da izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar čini sve kako bi omogućili rješavanje problema Jevreja kao stanovnika ovog grada i kako bi na taj način poboljšali međusobnu saradnju na obostrano zadovoljstvo.

-U budućnosti smo spremni podržati, koliko nam naše mogućnosti dozvoljavaju, sve projekte ove zajednice, želeći da stvorimo ambijent međusobnog uvažavanja i poštovanja među komšijama, istakao je Ajnadžić.

Senada Tahirović, predsjednica Komisije Općinskog vijeća za odnose sa vjerskim zajednicama, je svoje domaćine upoznala da je ova komisija Općinskog vijeća uputila zahtjev da se odobre finansijska sredstva za realizaciju dva projekta Jevrejske opštine.

-Nadam se da ćemo kao općinska komisija u budućnosti moći povećati iznos odobrenih sredstava za vaše projekte, jer prateći vaš rad, sve što uradite također je značajno i za ostale vjerske zajednice ovog grada, naglasila je Tahirović.

U nastavku posjete razgovarano je o nekoliko važnih projekata koji mogu biti zajednički interes Općine Centar i Jevrejske opštine Sarajevo, među kojima se izdvojio projekat sanacije zida duž starog jevrejskog groblja na Borku, za šta je dogovoreno da se u narednom periodu organizuje posjeta ovom lokalitetu kako bi se pronašao način da se završi ovaj projekat.

U današnjoj delegaciji su bili prisutni i vijećnici Zora Ostojić, Eso Tucaković i Fadila Bošnjak. 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti