Završne pripreme za obilježavanje Dana Općine Centar

Organizacioni odbor za obilježavanje Dana Općine Centar Sarajevo, na čelu sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem, održao je 26. aprila 2016. godine završni sastanak o pripremama za obilježavanje 2. maja, najznačajnijeg datuma u novijoj historiji centralne gradske općine.
Završne pripreme za obilježavanje Dana Općine Centar

U radu Odbora, osim predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, učestvuju i pripadnici boračkih udruženja iz Centra.

 

I ove godine u periodu od 2. do 9. maja bit će održane brojne manifestacije. Prema usvojenom protokolu obilježavanja Dana Općine Centar, predstavnici Općine i boračkih udruženja će 4. maja položiti cvijeće na mezarje kod Alipašine džamije i šehidsko mezarje Kovači, te mezar prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, kao i na pojedina gradska spomen-obilježja i groblja u Centru. Istog dana bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar na kojoj će biti uručena općinska priznanja za zaslužne pojedince i kolektive, te priznanje „Policajac godine“. Po završetku svečane sjednice, kod mosta Skenderija na lokalitetu na kojem se nalazi bista Vladimira Perića Valtera bit će upriličeno svečano otkrivanje spomen-ploče u znak sjećanja na presudne bitke 2. maja 1992. godine kada je od agresorskih napada odbranjen centar grada.

 

Tradicionalno druženje saboraca i učesnika dešavanja 2. maja ratne 1992. godine bit će upriličeno u dvorištu u Ulici maršala Tita 54, kao i pripadnika nekadašnjeg Odreda „Zagreb“, dok će ispred spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Trebevićkoj ulici biti obilježen i Dan Odreda Soukbunar. I ove godine će povodom Dana Općine Centar boračkim porodicama biti uručene simbolične novčane donacije.

 

U Domu mladih na Skenderiji bit će premijerno prikazan dokumentarni film „Humanisti i heroji – uloga sarajevskih taksista u odbrani Bosne i Hercegovine 1991-1995. godine“, čiju produkciju je finansijski podržala Općina Centar.

 

Općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport je zajedno sa Fondom memorijala organizirala da učenici devetih razreda iz osnovnih škola sa područja općine Centar posjete ratni tunel „D-B“ gdje će biti održan historijski čas o ulozi koju je tunel spasa imao za branitelje i građane u opkoljenom Sarajevu tokom proteklog rata.

 

Kao i proteklih godina, od 2. do 9. maja bit će održani prigodni kulturno-umjetnički i sportski programi, a 8. maja će biti obilježen Dan mladih općine Centar. Mjesne zajednice iz Centra će također u saradnji sa Komisijom Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima na prigodan način (izložbe, šahovski i stono-teniski turniri...) obilježiti Dane Općine Centar. Također je planirano da se održi i prigodan kulturno-umjetnički program u rekonstruisanom objektu kulturno-historijskog spomenika Panjina kula na Sedreniku (Kaukčijina 3).

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti