Svečano otvorena Roditeljska kuća na Jezeru

U prisustvu velikog broja zvanica i donatora iz političkog i javnog života u utorak 26. aprila 2016. godine svečano je otvorena Roditeljska kuća za djecu oboljelu od raka, smještena u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.
Svečano otvorena Roditeljska kuća na Jezeru

U ime Općine Centar svečanosti su prisustvovali dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća i Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića.

 

Vrpcu su presjekli Nejra Hafizović i Faruk Lemeš, djeca koja se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike UKCS, koji će zajedno sa svojim roditeljima biti jedni od pacijenata koji će boraviti u Roditeljskoj kući čiju izgradnju je pokrenulo Udruženje ''Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH''. Projekt menadžer ovog udruženja Fikret Kubat je kazao da je danas historijski dan za sve nas koji trebamo biti ponosni na ovaj projekat.

– Sada je bitno da kada završimo ovu svečanost ne zaboravimo pružiti podršku u funkcionisanju Roditeljske kuće i ne sumnjam da će biti onih koji će se rado odazvati na naš poziv. Naše udruženje također pored Roditeljske kuće nastavlja da radi na realizaciji drugih projekata s ciljem stvaranja boljih uslova za liječenje naše djece, kazao je Kubat.

 

Povodom otvaranja Roditeljske kuće na Jezeru načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je istakao da je ponosan što je Općina Centar pomogla u jednom ovako humanom projektu.

–Osim naše finansijske podrške izgradnji Roditeljske kuće u iznosu od 45.000 KM, također smo pomogli oko procedure izdavanja potrebne urbanističke i građevinske dozvole za početak izgradnje ovog objekta. Ovo je jedan u nizu projekata humanitarne naravi u kojima Općina Centar vrlo rado učestvuje i sigurno da ćemo u narednom periodu na različite načine nastaviti pomagati da Roditeljska kuća funkcioniše na najbolji način kako bismo napravili što bolje uslove za roditelje i djecu koja se liječe na Pedijatrijskoj klinici na Jezeru, naveo je Bećirević.

 

Danas otvoreni objekat Roditeljske kuće ima tri sprata i posjeduje korisnu površinu od 666 kvadratnih metara. U njoj se nalazi deset apartmana, multifunkcionalna prostorija s igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, sala za sastanke i fizikalne vježbe, te prostorije za psihologa i udruženje. Godišnje u Federaciji BiH od raznih vrsta karcinoma oboli između 50 i 60 djece od koje 80 posto živi izvan Kantona Sarajevo. Izgradnja Roditeljske koštala je 1.200.000 KM.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti